Breu

El govern de Hong Kong prohibeix el partit independentista HKNP

La il·legalització té lloc en mig d’un ambient cada cop més hostil contra el moviment sobiranista

El secretari de Seguretat, John Lee.
El secretari de Seguretat, John Lee. Autor/a: news.gov.hk
El govern de Hong Kong ha il·legalitzat el Partit Nacional de Hong Kong (HKNP), una formació independentista fundada el 2016. El secretari de Seguretat del govern hongkonguès, John Lee, ha dit que l’agenda del partit anava contra la Llei Bàsica de la ciutat autònoma i contra la “seguretat nacional” de la Xina. Lee també ha assegurat que el partit difonia missatges discriminatoris contra els xinesos i que estava disposat a “usar la força” per aconseguir el seu objectiu.

Les investigacions contra el partit, a instàncies de Pequín, van començar poc després de la seva fundació.

La prohibició del partit reflecteix una pressió creixent dels governs xinès i hongkonguès contra el que al país asiàtic s’anomena “moviment localista”, que agrupa un conjunt molt variat d’organitzacions. Entre elles n’hi ha d’autonomistes, de sobiranistes i, com en el cas de l’HKNP, d’independentistes. La democratització de Hong Kong —només la meitat dels escons del Consell Legislatiu són escollits per sufragi universal— és una de les prioritats principals en els programes de tots aquests grups. El moviment tem que a partir de 2047 —quan expira el termini del principi “Un país, dos sistemes”— Hong Kong perdi la seva autonomia actual i sigui completament absorbit per la Xina.

Altres fites de la repressió

Un altre partit sobiranista, Demosisto, va veure com dos dels seus líders —un d’ells el diputat electe Nathan Law— eren tancats a presó durant mesos per haver participat en les protestes prodemocràcia de 2014, i a una de les seves candidates li van impedir de presentar-se a unes eleccions parcials aquest 2018. Va ser sonada també la prohibició, per part de la justícia hongkonguesa, a uns altres dos diputats electes del partit sobiranista Youngspiration de prendre possessió dels seus escons el 2016 per haver desplegat una pancarta on es llegia “Hong Kong no és la Xina”.