Breu

Nova manifestació a favor de la reunificació de la Bretanya històrica

Els manifestants reclamen un referèndum per decidir el futur del departament del Loira Atlàntic

La capçalera de la manifestació.
La capçalera de la manifestació. Autor/a: Collectif #44BZH
Entre 1.500 i 3.000 persones s’han manifestat aquest cap de setmana a Nantes a favor de la reunificació de Bretanya i pel dret dels bretons a decidir quin grau d’autonomia volen tenir dins de la República Francesa.

La manifestació estava convocada per la Coordinació Democràtica de Bretanya, una organització paraigua que ha cridat a una nova manifestació, a Rennes, el 8 de desembre.

Les entitats demanen un referèndum perquè el departament del Loira Atlàntic —històricament bretó però ara adscrit a la regió del País del Loira— es reunifiqui amb la regió oficial de Bretanya. El Loira Atlàntic, amb Nantes com a capital, va ser separat de Bretanya durant l’ocupació alemanya de França el 1941, una decisió que les autoritats republicanes van refermar el 1956.

Les lleis franceses permeten que un departament passi d’una regió a una altra. Les assemblees de les dues regions i la del departament han de votar —totes tres per separat— per una majoria de tres cinquenes parts a favor del canvi, que finalment ha de ser validat pel Consell d’Estat. Això serà així fins a l’1 de març de 2019.

Si bé a la regió de la Bretanya seria fàcil obtenir aquesta majoria, és previsible que l’assemblea del País del Loira s’hi oposés. La presidenta regional, Christelle Morançais, afirma que la qüestió està “tancada”.

Pel que fa al departament, l’associació Bretagne Réunie vol forçar-lo a debatre oficialment la qüestió lliurant-li 100.000 signatures. L’entitat diu que de moment n’ha recollit més de 80.000.