Breu

Desenes de milers de manifestants reclamen a l’SNP que prepari un segon referèndum d’independència

El partit vol esperar-se a conèixer els detalls del Brexit

La manifestació d'AUOB a Edinburg.
La manifestació d'AUOB a Edinburg. Autor/a: AUOB @ Twitter
Desenes de milers de persones van reclamar dissabte a l’SNP que prepari la convocatòria d’un segon referèndum d’independència per abandonar el Regne Unit. La policia local d’Edinburg va calcular l’afluència en 20.000 persones, però l’entitat organitzadora, All Under One Banner (AUOB), parla de 100.000. És molt poc habitual que les manifestacions a Escòcia moguin desenes de milers de persones.

La marxa es feia el dia abans del Congrés del SNP, en què la líder del partit i primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, es va mostrar convençuda que el curs dels esdeveniments —amb la sortida del Regne Unit de la UE— conduiran Escòcia a la independència tard o d’hora. Sturgeon va apuntar que la sortida d’Escòcia de la UE serà una mostra de “dèficit democràtic” atès que gairebé dues terceres parts dels escocesos van votar a favor de romandre-hi al referèndum de 2016.

El govern escocès, però, no vol concretar els seus plans per a un segon referèndum d’independència fins que no es coneguin els detalls exactes del Brexit.

Segons una enquesta d’aquest cap de setmana a The Sun, un Brexit sense acord entre el govern britànic i la UE faria pujar el suport a la independència fins al 52%.