Breu

L’independentisme s’estanca a Baviera mentre puja la dreta antiislàmica alemanya

Els regionalistes de la CSU tornen a guanyar les eleccions, però perden la majoria absoluta

Markus Söder (CSU), ministre-president de Baviera.
Markus Söder (CSU), ministre-president de Baviera. Autor/a: CSU/Jörg Koch
La CSU (democratacristians regionalistes bavaresos i socis de la CDU de la cancellera Angela Merkel) ha tornat a guanyar les eleccions al Parlament de Baviera, tot i que cedint terreny davant l’alça d’Alternativa per Alemanya (AfD), el partit de la dreta antiislàmica i nacionalista alemanya que es va convertir en tercera força del país a les eleccions federals de 2017 i que ara entra amb força al Parlament d’un dels estats més poblats i rics del país. Mentrestant, els independentistes del Partit de Baviera (BP) continuen sense poder retornar al Parlament bavarès.

La CSU ha perdut la majoria absoluta i es queda amb 85 escons de 205, pel fet d’haver davallat deu punts percentuals (del 47% al 37%). Haurà de cercar, per tant, socis per governar. Canvis històrics al centreesquerra: Els Verds dupliquen suports i esdevenen segona força a Baviera amb el 17% dels vots i 38 escons, mentre que l’SPD (socialdemòcrata) perd la meitat dels vots i resta amb el 9,7% i 22 escons.

AfD entra per primer cop a la cambra de Munic amb el 10% dels sufragis i també 22 escons, mentre que els Votants Lliures (centre regionalista) milloren resultats, freguen el 12% i sumen 27 seients, cosa que els converteix en tercer partit. Retornen al Parlament bavarès, per poc, els liberals de l’FDP (5,1% dels vots, 11 escons).

Pel que fa a l’independentista Partit de Baviera (conservador, membre de l’Aliança Lliure Europea), no aconsegueix consolidar la tendència alcista de les darreres eleccions i recula lleugerament: 1,7% dels vots (ara fa cinc anys 2,1%) i queda, de nou, fora del Parlament. El darrer cop que el BP va entrar-hi va ser a les eleccions de 1962.