Breu

El referèndum de la Constitució de les Fèroe no tindrà lloc a curt termini

La votació estava prevista per al 2018 però els partits no s’han posat d’acord en el redactat del text constitucional

Bandera feroesa.
Bandera feroesa. Autor/a: Arne List @ Flickr
El referèndum perquè les Fèroe es dotin d’una Constitució que obri la porta a l’autodeterminació, que s’havia d’haver celebrat aquest 2018, no tindrà lloc a curt termini, apunten fonts des de l’arxipèlag nòrdic. El comitè encarregat de trobar un consens sobre l’esborrany de text constitucional (presentat el 2017 al Parlament illenc, el Løgting) no s’ha posat d’acord, mentre que el govern feroès ha prioritzat altres qüestions. Entre aquestes, assumir les competències en matèria de llei de la família, aprovar el matrimoni homosexual, mesures d’igualtat de gènere o reformar la normativa de pesca per fer-la més sostenible.

Un dels problemes a l’hora d’aprovar un text definitiu ha estat l’encaix de la Constitució feroesa dins de la Constitució danesa.

Amb les eleccions parlamentàries feroeses previstes per a l’estiu de 2019 a tot estirar, no queda temps per arribar a un acord i poder convocar la votació.

El govern feroès és una coalició formada per dos partits independentistes (República i Progrés) i un de partidari de mantenir vincles amb Dinamarca (Partit Socialdemòcrata). El líder de República, Høgni Hoydal, ha dit que per a la pròxima legislatura, garantir més autogovern per a les Fèroe serà una de les prioritats del seu partits. Però l’electorat socialdemòcrata està força dividit sobre la necessitat de canviar l’statuo quo.