Breu

El Consell del Loira Atlàntic vota en contra de reunificar-se amb Bretanya però sol·licita un referèndum a Macron

L’associació Bretanya Reunida havia recollit més de 100.000 signatures a favor de la consulta

Bretanya Reunida reclama una votació popular per decidir el futur del Loira Atlàntic.
Bretanya Reunida reclama una votació popular per decidir el futur del Loira Atlàntic. Autor/a: Bretagne Réunie
El Consell Departamental del Loira Atlàntic ha rebutjat aquest 17 de desembre la reunificació del departament amb la resta de Bretanya, amb 30 vots en contra i 13 a favor, d’un total de 62 membres. La resta s’han abstingut o eren absents.

Perquè fos aprovada, calia el vot favorable de tres cinquenes parts dels representants, i encara haurien faltat unes altres dues votacions similars als consells regionals de Bretanya i del País del Loira, regió aquesta darrera a la qual pertany el Loira Atlàntic.

La votació és una resposta a la petició de més de 100.000 persones, impulsada per l’associació Bretanya Reunida, perquè el Consell organitzés una consulta popular sobre la qüestió. El moviment recorda que el Loira Atlàntic és històricament i culturalment bretó, i reclama que s’aprofiti la Llei NOTRe per modificar les fronteres actuals.

Però el president del Consell, Philippe Grosvalet, havia descartat una consulta impulsada des del Loira Atlàntic. Per contra, ha enviat una carta al president francès, Emmanuel Macron, per demanar-li que sigui l’Estat qui organitzi un referèndum sobre les fronteres regionals. El Consell Departamental ha aprovat una petició en el mateix sentit, amb 55 vots a favor i 3 en contra.