Breu

Alliberada Zehra Dogan, periodista i artista kurda condemnada per una pintura crítica amb l’Estat turc

El tribunal que la va sentenciar va considerar que el quadre era “propaganda terrorista”

Dogan després de sortir de presó, en una imatge que ella mateixa ha penjat al seu compte de Twitter.
Dogan després de sortir de presó, en una imatge que ella mateixa ha penjat al seu compte de Twitter. Autor/a: Zehra Dogan @ Twitter
La periodista i artista kurda Zehra Dogan ha sortit de presó aquest 24 de febrer després de més de dos anys de privació de llibertat. Dogan va ser condemnada el març de 2017 per haver retratat en una pintura la destrucció, per part de les forces armades turques, de la ciutat de Nisêbîn, i també per un article escrit el 2015. Segons el tribunal que la va condemnar, el quadre era “propaganda terrorista”, i també ho era una cita d’una nena de 10 anys que la periodista havia inclòs en l’article.

En aquestes dues imatges es pot veure la fotografia en què es va inspirar Dogan, i el quadre que en va pintar.




“M’han condemnat a presó per fer una foto de cases destruïdes i posar-hi banderes turques. Però jo no sóc qui ha fet això, han estat ells. Jo només ho he pintat”, va dir Dogan després de conèixer-se la sentència.

Dogan era editora de l’agència de l’agència de notícies feminista JINHA, que les autoritats turques van clausurar el 2016, en l’onada repressora contra el moviment kurd i els mitjans de comunicació posterior al cop d’Estat.

Diverses organitzacions internacionals, entre les quals el PEN Club i Amnistia, han demanat reiteradament la llibertat de Dogan i de la resta de periodistes empresonats a Turquia.

Dogan ha estat nominada a rebre el Premi a la Llibertat d’Expressió 2019 en la seva categoria artística.