Breu

Papua Nova Guinea: ajornat el referèndum d’independència de Bougainville fins a l’octubre de 2019

La votació sobre la secessió de Chuuk, a la Micronèsia, resta posposada de manera indefinida

El referèndum d’independència que l’illa de Bougainville havia de celebrar aquest 15 de juny ha quedat ajornat fins al 17 d’octubre, segons han anunciat avui John Momis, president de Bougainville, i Peter O’Neill, primer ministre de Papua Nova Guinea. El president de la Comissió del Referèndum, l’exprimer ministre irlandès Bertie Ahern, ha explicat que l’ajornament és causat per mancances financeres, per la lentitud en el registre de les persones votants i per detalls legals i tècnics que queden per aclarir.

Bougainville haurà de decidir si se separa de Papua Nova Guinea per formar un nou estat independent o si accepta una proposta d’autonomia ampliada.

El referèndum culmina els acords de pau signats entre Bougainville i Papua Nova Guinea el 2001. Al final de la dècada de 1980 va esclatar un conflicte armat entre una milícia independentista (el BRA) d’un costat i tropes de Papua Nova Guinea i milícies lleialistes de l'altra. L'enfrontament va estar originat per les tensions causades per l’explotació d’una mina i l’arribada de treballadors papús i australians a Bougainville.

Els analistes apunten que el “sí” a la independència guanyarà. Però la decisió final d’atorgar-la correspondrà al Parlament de Papua Nova Guinea.

El referèndum de Chuuk, sense data

Mentrestant, Chuuk ha ajornat de nou la celebració —en aquest cas unilateral— d’un referèndum sobre la seva separació dels Estats Federats de Micronèsia. El govern de Chuuk va anunciar que faria aquesta votació per primer cop el 2015, però la va posposar. El 2018 va anunciar la data del 5 de març de 2019. Però ara, de nou, l’ha ajornat de manera indefinida per poder-ne estudiar “amb més detall les implicacions constitucionals”, segons han anunciat les autoritats de Chuuk.

El govern de Chuuk afirma que té dret de convocar unilateralment un referèndum d’independència, però l’executiu federal micronesi ho nega.