Breu

Planen dubtes sobre el compromís del govern de Papua Nova Guinea amb el referèndum de Bougainville

Crítiques per la manca de fons i pel recordatori per part del primer ministre que la votació no és vinculant

Dos diputats, un membre de la Comissió Electoral i el director de l’organizació del referèndum han reclamat al govern de Papua Nova Guinea que demostri que està compromès amb la votació en què, aquest 12 d’octubre, la població de l’illa de Bougainville manifestarà si vol independitzar-se del país o romandre-hi amb una autonomia ampliada. Les peticions arriben després que el primer ministre papú, Peter O’Neill, hagi recordat que el referèndum no és vinculant.

El membre de la Comissió Electoral de Papua Nova Guinea, Patilias Gamato, ha demanat al govern que aporti més finançament necessari per a la celebració del referèndum, i ha assegurat que la votació s’ha hagut d’ajornar perquè els fons necessaris no han arribat. I el cap de l’organització del referèndum, Mauricio Claudio, també ha admès que la Comissió del Referèndum està mancada de finançament perquè el govern de Papua Nova Guinea —a diferència del de Bougainville— no li ha transferit fons. Un diputat de Bougainville, Timothy Masiu, ha avisat que aquests problemes poden afectar al procés.

A la incertesa generada per aquest panorama s’afegeixen les paraules de Peter O’Neill fa dues setmanes, en què el primer ministre recordava que l’acord de pau entre Papua Nova Guinea i els independentistes de Bougainville preveu que el referèndum no és vinculant. La darrera paraula, deia O’Neill, seria del Parlament estatal. Un diputat opositor, Belden Namah, ha reclamat a O’Neill que respecti el resultat de la votació i concedeixi la independència a Bougainville si aquest és el resultat del referèndum.

El vot d’autodeterminació és el fruit d’un acord entre el govern de Papua Nova Guinea i representants de Bougainville el 2001 per posar punt final a un conflicte armat que s’allargava des de la dècada de 1980. El pacte preveia l’establiment d’un govern autònom de Bougainville i, al cap de 15 anys, la celebració d’un referèndum d’independència que, certament, no és vinculant jurídicament però que políticament els representants de Bougainville esperaven que es respectés.