Breu

L’HDP recupera les alcaldies de les principals ciutats kurdes malgrat la repressió estatal

El partit del president Erdogan perd Ankara i està a prop de ser derrotat a Istanbul

Selçuk Mızraklı i Hülya Alökmen Uyanık, 'ticket' de l'HDP que ha guanyat les eleccions a Amed.
Selçuk Mızraklı i Hülya Alökmen Uyanık, 'ticket' de l'HDP que ha guanyat les eleccions a Amed. Autor/a: Kadın Adayları Destekleme Derneği @ Twitter
El Partit Democràtic dels Pobles (HDP, esquerra kurda i prominories) ha recuperat l’alcaldia de les principals ciutats del Kurdistan del Nord a les eleccions municipals tingudes a la República de Turquia aquest 31 de març. L’HDP ha guanyat a Amed (Diyarbakir), Mardin, Batman, Van, Siirt i Hakkari, ciutats on el moviment kurd d’esquerres ja havia guanyat a les eleccions de 2014 —llavors sota les sigles del BDP— i que el 2016 van veure com els seus coalcaldes i coalcaldesses eren destituïts i detinguts sota l’acusació de col·laborar amb el PKK. L’HDP també ha mantingut l’alcaldia d’Igdir i ha guanyat la de Kars, on el 2014 havia obtingut la victòria l’MHP (extrema dreta nacionalista turca).

Entre altres mesures, les candidatures de l’HDP s’han compromès a revertir les decisions contra els drets col·lectius del poble kurd i contra els drets de les dones als municipis on recuperaran el govern de mans de les tuteles judicials imposades el 2016. Tanmateix, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha insinuat durant la campanya que l’Estat podria destituir de nou els càrrecs electes de l’HDP i tornar a imposar-hi governadors a dit.

Per contra, l’HDP no ha pogut recuperar l’alcaldia de Sirnak, on ha tingut lloc un sorprenent canvi de tendència i l’AKP d’Erdogan (islamista conservador i nacionalista turc) ha guanyat les eleccions. El diputat de l’HDP Hüseyin Kaçmaz ha denunciat que l’Estat turc ha inscrit milers de soldats a Sirnak perquè votessin a la ciutat i decantessin el resultat del costat del partit del president.

L’HDP tampoc ha pogut recuperar l’alcaldia de Dersim (Tunceli), en aquest cas perquè hi ha guanyat el candidat del Partit Comunista (TKP), Fatih Mehmet Maçoğlu.

En general, els percentatges de vot de l’HDP —fins i tot on ha guanyat— han estat inferiors als obtinguts ara fa cinc anys. Entre les dues eleccions, el partit ha patit una onada repressora amb posterioritat al cop d’Estat de 2016 —Selahattin Demirtas i Figen Yüksekdag, colíders del partit, romanen a presó des de novembre d’aquell any— i ha hagut d’afrontar les eleccions, com s’ha dit, des de fora de les institucions locals.

L’AKP perd Ankara

Les eleccions han comportat un revés per a l’AKP d’Erdogan, que ha perdut l’alcaldia de la capital, Ankara, a mans del candidat de l’aliança CHP-İYİ (socialdemòcrates i conservadors nacionalistes turcs), Mansur Yavaş. A Istanbul el recompte és molt ajustat, i l’AKP podria perdre-hi també. Seria un tomb històric, atès que els partits islamistes hi governen des de 1994.