Breu

Macron reitera l’oferta d’una “autonomia” sense capacitat legislativa ni cooficialitat del cors

La proposta queda molt lluny de la demanda del govern de Còrsega

Un grup d'alumnes, amb una pancarta que retreu a França un caràcter colonitzador, durant la protesta “Illa morta”
Un grup d'alumnes, amb una pancarta que retreu a França un caràcter colonitzador, durant la protesta “Illa morta” Autor/a: Partitu di a Nazione Corsa
Emmanuel Macron i el govern cors han escenificat de nou la seva distància respecte de l’autonomia de Còrsega en la visita que el president francès ha fet a l’illa aquesta setmana. Macron ha reiterat la seva oferta d’una “autonomia” sense capacitat legislativa ni cooficialitat del cors que queda molt per sota de les aspiracions de la majoria governamental illenca.

Macron ha defensat la seva idea d’una “autonomia dins de la República”, que segons ell passa per inscriure Còrsega en l’article 72 de la Constitució, que fins ara només reconeix específicament algunes particularitats als territoris no europeus de França.

Ara bé, el president francès limita la inscripció de Còrsega a l’eventual capacitat de les autoritats illenques “d’adaptar normes [estatals] dins del marc de les seves competències”. Molt lluny de les aspiracions del govern cors, que reclama la cooficialitat de la llengua corsa —descartada de nou, ahir mateix, per Macron—, la creació d’un estatut de resident que protegeixi Còrsega de l’especulació immobiliària, i més en general, l’obtenció d’una autonomia legislativa amb poders fiscals. Aquest és el programa amb què la coalició d’autonomistes i independentistes va guanyar les eleccions de desembre de 2017 amb majoria absoluta i que Macron va rebutjar al cap de dos mesos.

Illa morta”

Macron havia convocat els alcaldes i alcaldesses de Còrsega a una reunió aquest 4 d’abril al centre de l’illa, a la qual han acudit tan sols 160 dels 360 que hi ha a l’illa. El president del govern cors, Gilles Simeoni, i el president de l’Assemblea, Jean-Guy Talamoni, l’han convidat a una trobada alternativa que Macron ha declinat.

Mots clau: autonomia, Còrsega, Emmanuel Macron, França