Breu

Finlàndia: victòria socialdemòcrata amb opcions per al partit suec de formar part de la nova majoria

La dreta euroescèptica i antiimmigració esdevé primera força del bloc conservador

Antti Riine (centre) celebra la victòria de l'SDP.
Antti Riine (centre) celebra la victòria de l'SDP. Autor/a: SDP
El Partit Socialdemòcrata (SDP) ha guanyat les eleccions a Finlàndia, amb 40 diputats d’un total de 200 al Parlament finlandès, i està cridat a encapçalar un nou govern de coalició que almenys haurà de reunir tres partits. Les forces sueques i alandeses podrien tenir opcions d’entrar a la nova majoria: el Partit Popular Suec (SFP) i els seus aliats de la Coalició d’Aland han aconseguit 10 escons —els mateixos que tenien fins ara.

La segona posició ha correspost al Partit dels Finlandesos (dreta euroescèptica i antiimmigració), que amb 39 escons es consolida després d’una crisi greu patida fa dos anys —amb escissió inclosa— i esdevé la primera força de la dreta, per davant del Partit de la Coalició Nacional (KOK, centredreta), que queda amb 38 diputats.

El Partit del Centre del fins ara primer ministre Juha Sipilä ha patit una davallada forta, en passar de 49 diputats a 31.

Els Verds (VIHR, centreesquerra) han sumat 20 escons (cinc més que fins ara) i l’Aliança de l’Esquerra (socialista) n’ha aconseguit 16 (en tenia 12).

Formació de govern

Una possibilitat és que els socialdemòcrates formin una gran coalició centrista amb el KOK i els Verds. En aquesta majoria també podrien entrar l’SFP i el Partit del Centre, tot i que el mal resultat d’aquest darrer partit fa pensar que opti per passar a l’oposició.

Però el líder socialdemòcrata, l’antic dirigent sindical Anti Riine, ha apuntat que podria cercar de formar una coalició més inclinada a l’esquerra amb Els Verds i l’Aliança de l’Esquerra. Tanmateix, el bloc suma 76 escons, per la qual cosa li caldria algun altre soci: els centristes serien l’aliat més natural.

Fins ara governava una coalició del Partit del Centre, el KOK i els escindits del Partit dels Finlandesos.

Ha estat elegit un diputat sami, Heikki Autto, a les files del KOK. Autto dóna suport a un polèmic projecte per construir un ferrocarril entre Noruega i Finlàndia que travessarà el territori dels samis i que té l’oposició del Parlament Sami de Finlàndia i del Consell Sami.