Breu

El Regne Unit insisteix a mantenir el control sobre les Chagos contra l’opinió del Tribunal de la Haia

El govern de Maurici i l’oposició laborista acusen l’executiu de May d’ignorar els drets dels illencs i d’obstruir la descolonització de l’arxipèlag

Una protesta d'illencs de Chagos al Regne Unit demanant el dret de retorn.
Una protesta d'illencs de Chagos al Regne Unit demanant el dret de retorn. Autor/a: UK Chagos Support Association
El govern de la República de Maurici i l’oposició laborista encapçalada per Jeremy Corbyn han acusat el govern britànic de la primera ministra Theresa May d’ignorar la decisió del Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) de la Haia que insta el Regne Unit a descolonitzar l’arxipèlag de les Chagos, a l’oceà Índic. Les crítiques arriben després que el ministre d’Estat per a les Relacions Exteriors del Regne Unit, Alan Duncan, hagi insistit que l’administració britànica continuarà a les Chagos.

L’opinió que el TIJ va emetre el febrer de 2019 —i que no és vinculant— conclou que el Regne Unit no va completar legalment la descolonització de Maurici el 1968 en retenir una part del territori de la colònia, les illes Chagos, sota la seva administració. I que, per tant, Londres hauria d’abandonar les Chagos —on manté llogada als EUA una base militar d’alt valor estratègic— i cedir-ne la sobirania a Maurici. Duncan diu que el Regne Unit “no reconeix aquesta reivindicació” i que, en tot cas, transferirà les Chagos a Maurici quan l’arxipèlag deixi de ser necessari “per a finalitats de defensa”.

El govern de Maurici ha reaccionat dient que està “profundament decebut” per aquestes paraules, que són “un afront a les lleis, al continent africà i a les Nacions Unides”. L’executiu illenc ha afegit que la decisió “impedirà” que els illencs de Chagos —expulsats de l’arxipèlag quan es va construir la base militar— puguin tornar-hi.

Al Regne Unit, el líder de l’oposició, Jeremy Corbyn, ha adreçat una carta a la primera ministra May en què li expressa la seva “preocupació” davant del fet que el govern britànic “sembli disposat a fer cas omís a la legislació internacional i a ignorar una resolució del tribunal internacional i el dret dels illencs de Chagos a tornar a casa seva”.

Val a dir però, com vam explicar en aquest article, que no és pas clar que els illencs de Chagos a l’exili considerin que la descolonització i el seu dret de retorn siguin qüestions que hagin d’estar vinculades necessàriament.