Breu

Estabilitat per al DUP i el Sinn Féin i creixement del Partit de l’Aliança a les eleccions locals d’Irlanda del Nord

El partit republicà continua sent el més votat al consell de Belfast, però cap dels blocs tradicionals hi tindrà majoria

Naomi Long, líder del Partit de l'Aliança.
Naomi Long, líder del Partit de l'Aliança. Autor/a: Alliance Party
El Partit Unionista Democràtic (DUP, unionista britànic conservador) i el Sinn Féin (republicà irlandès d’esquerres) es mantenen com els dos grans partits d’Irlanda del Nord després de les eleccions locals del dia 2, en què una de les notes més destacades ha estat el creixement del Partit de l’Aliança i, en menor mesura, de formacions més petites com el Partit Verd i l’anticapitalista People Before Profit (PBP).

D’un total de 462 escons en onze districtes, el DUP n’ha obtingut 122 (vuit menys que a les eleccions de 2014 tot i que ha aconseguit més vots) i el Sinn Féin 105 (=), a distància considerable del Partit Unionista de l’Ulster (75, 13 menys) i del Partit Socialdemòcrata i Laborista (nacionalista irlandès, 59, 7 menys). Aquests dos partits, majoritaris al final de la dècada de 1990, fa vint anys que reculen.

Els mitjans britànics i irlandesos apunten que el gran guanyador de les eleccions és el Partit de l’Aliança, una formació liberal que, des de la defensa de l’autonomia d’Irlanda del Nord dins del Regne Unit —rebutja que sigui el moment per celebrar un referèndum sobre la unitat d’Irlanda, com demana el Sinn Féin en el context post-Brexit—, defensa l’aplicació de mesures per tancar la divisió social existent entre els camps unionista i nacionalista irlandès i per una acceptació compartida de la diversitat nord-irlandesa. L’Aliança ha aconseguit 53 escons (21 més que el 2014) i ha reforçat el seu rol com a partit clau per conformar majories al consell de Belfast, el més gran d’Irlanda del Nord, on cap dels blocs tradicionals —com passa des de 1997— tindrà majoria absoluta i on el Sinn Féin (18 escons de 60) continuarà tenint més escons que ningú.

Les eleccions han anat malament per a la dretana Veu Unionista Tradicional (TUV), que ha perdut 7 dels 13 escons que tenia, mentre que dues forces a l’esquerra del tauler polític avancen: el Partit Verd, que passa de 4 escons a 8, i People Before Profit, que suma 4 seients més a l’únic que tenia fins ara. Una escissió dretana i antiavortista del Sinn Féin fundada aquest gener, Aontú, aconsegueix un escó.