Breu

L’Assemblea General de Nacions Unides demana al Regne Unit que descolonitzi les Chagos per 116 vots a 6

Diego Garcia, l'atol de Chagos on es troba la base militar.
Diego Garcia, l'atol de Chagos on es troba la base militar. Autor/a: U. S. Federal Government
El Regne Unit va patir ahir una nova derrota internacional ahir en el contenciós sobre les illes Chagos en aprovar l’Assemblea General de Nacions Unides una resolució que demana a Londres la descolonització de l’arxipèlag de l’Índic. La resolució va rebre 116 vots a favor, 6 en contra i 56 abstencions.

El text —presentat pel Senegal en nom del bloc dels països africans— recorda que el Tribunal Internacional de Justícia va emetre una històrica opinió el 25 de febrer de 2019 en què exhortava el Regne Unit a abandonar el territori i transferir-ne la sobirania a la República de Maurici.

El govern del Regne Unit ha dit que no pensa descolonitzar l’arxipèlag mentre consideri que el manteniment de la base militar de Diego Garcia, ubicada al territori i llogada als EUA, continuï sent valuosa per als seus interessos.

Els habitants de Chagos van ser-ne expulsats entre 1968 i 1973 per construir la base, i des de llavors romanen a l’exili amb la seva descendència.

Ni la resolució d’ahir ni l’opinió del TIJ no són vinculants. Diaris com el Guardian, però, interpreten el resultat com una “derrota aclaparadora” i es demanen per la reputació internacional que el Regne Unit està perdent a causa d’aquest afer.

Mots clau: Chagos, Maurici, ONU, Regne Unit, Tribunal Internacional de Justícia