Breu

Eleccions a Dinamarca: victòria de l’esquerra, de l’unionisme a les Fèroe i de l’independentisme a Groenlàndia

La líder socialdemòcrata es perfila com a nova primera ministra

Mette Frederiksen.
Mette Frederiksen. Autor/a: Socialdemokratiet
El bloc de partits de l’esquerra ha obtingut 91 dels 178 escons del Parlament danès a les eleccions d’aquest 5 de juny i previsiblement la líder del Partit Socialdemòcrata, Mette Frederiksen, cercarà de formar govern.

Fins ara, el país tenia un govern encapçalat pels liberals de centredreta amb el suport de la dreta radical populista del Partit Popular Danès, que ha perdut força suports i ha provocat la derrota del bloc conservador, que ha quedat amb 75 escons.

Els socialdemòcrates volen fer govern en solitari, però els caldrà el suport extern d’uns altres dos partits d’esquerres que han aconseguit avenços importants: el Partit Social Liberal (socioliberalisme) i el Partit Popular Socialista (ecosocialisme). La fricció entre ells podria arribar pel fet que el Partit Socialdemòcrata manté posicions molt més restrictives en migració i asil que els altres dos partits de l’esquerra.

Fèroe i Groenlàndia, signes diferents

Les Fèroe i Groenlàndia elegeixen cadascun dos escons al Parlament danès. Els escons feroesos seran per al Partit de la Unió i el Partit Socialdemòcrata, tots dos partidaris de mantenir les illes dins de Dinamarca. El partit República, fins ara el principal d’entre els independentistes, ha perdut l’escó que havia guanyat el 2015.

A Groenlàndia la situació és a l’inrevés, atès que els dos escons han estat guanyats per forces independentistes: Inuit Ataqatigiit (socialisme democràtic) i Siumut (socialdemocràcia). Els partits unionistes hi tenen molt menys suport i sempre queden lluny d’obtenir escó a les eleccions daneses.