Breu

Etiòpia: el poble sidama posa a prova el federalisme ètnic i el dret d’autodeterminació

El grup contempla constituir-se unilateralment en estat federat si no s’organitza un referèndum

Abiy Ahmed, primer ministre etíop.
Abiy Ahmed, primer ministre etíop. Autor/a: Office of the Prime Minister of Ethiopia
Les autoritats del poble sidama proclamaran unilateralment el naixement de l’Estat sidama aquest 18 de juliol després que Etiòpia no hagi organitzat un referèndum reclamat oficialment des de fa un any. El nou estat formaria part de l’Etiòpia federal. Ara bé, les conseqüències podrien anar més enllà, en un país, Etiòpia, immers en un procés de canvi polític profund i on el dret d’autodeterminació està reconegut oficialment a la Constitució.

El poble sidama, format per uns 4 milions de persones, es troba dins de la regió federal de les Nacions, Nacionalitats i Pobles del Sud, una de les nou que composen la federació etíop. Els 21 districtes de la zona sidama van votar el 18 de juliol de 2018 a favor d’organitzar un referèndum per esdevenir el desè estat federat d’Etiòpia. La Constitució d’Etiòpia dóna el dret, a cada poble, de constituir-se en estat federat si així ho desitja, i a cada estat, d’independitzar-se de la federació. Un sistema conegut com a federalisme ètnic.

Però ni les autoritats de la regió ni les federals han organitzat el referèndum dels sidames, que s’havia de celebrar en un termini màxim d’un any. I ara, els dirigents sidames diuen que proclamaran unilateralment el seu estat. Altres pobles de les Nacions, Nacionalitats i Pobles del Sud, com els wolaytes, estan considerant seguir les passes dels sidames.

El Crisis Group ha publicat un informe en què recomana a Etiòpia que assumeixi que els sidames esdevindran el desè estat federal del país i que negociï amb els dirigents sidames una data per al referèndum. A aquests, els suggereix que no proclamin l’Estat el dia 18 de juliol o que, si la fan, no mirin d’implementar-lo unilateralment. El think tank tem que l’afer empenyi la regió de les Nacions, Nacionalitats i Pobles del Sud —on viuen 20 dels més de 100 milions d’etíops— a una situació de desordre polític que podria “complicar” l’agenda reformista del primer ministre etíop Abiy Ahmed.

A més llarg termini i si Etiòpia caigués en una situació de desestabilització, la reemergència de demandes secessionistes —com les que han tingut lloc en el passat al Tigrai, a Oròmia o a la regió somali, entre altres— no és un escenari descartable.