Breu

Filipines: avancen el procés de pau i la transició cap a l’autonomia ampliada del Bangsamoro

La guerrilla del MILF comença el seu desarmament

Acte d'inauguració del nou autogovern del Bangsamoro, el març de 2019.
Acte d'inauguració del nou autogovern del Bangsamoro, el març de 2019. Autor/a: Bangsamoro Government
El Front Islàmic d’Alliberament Moro (MILF) ha començat aquest setembre el lliurament d’armes —940 unitats— i ha desmobilitzat 1.060 combatents dels prop de 40.000 que afirma tenir, com a part del procés de pau entre aquesta guerrilla de Mindanao i l’Estat filipí. Els combatents rebran ajudes econòmiques i socials per reintegrar-se a la vida civil. 225 guerrillers han rebut entrenament per part de l’exèrcit filipí per desenvolupar tasques de manteniment de pau. Altres s’integraran a la policia del Bangsamoro.

L’acord de pau signat el 2014 entre el govern i el MILF preveu l’ampliació de l’autonomia del Bangsamoro, el territori de majoria musulmana de Mindanao i diverses illes adjacents al sud de les Filipines. El pacte és un pas destacat per acabar amb un conflicte de dècades de durada, com explicàvem en aquesta anàlisi publicada a Nationalia aquest febrer. El MILF propugnava la independència però ha acabat acceptant un acord d’autonomia.

Actualment, l’Autoritat Transitòria del Bangsamoro —encapçalada per Ahod Ebrahim, del MILF— constitueix el govern provisional del territori, fins a la fi del període de transició, el 2022, quan s’elegirà el nou Parlament del Bangsamoro.

Mots clau: acord de pau, Ahod Ebrahim, Bangsamoro, Filipines, MILF