Breu

Dubtes i protestes per l’acord entre Ucraïna i Rússia per a celebrar eleccions al Donbàs i implementar-hi un règim d’autonomia

El president ucraïnès és acusat d’haver “capitulat” davant Moscou

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, explica el pacte a la premsa.
El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, explica el pacte a la premsa. Autor/a: Official Website of the President of Ukraine
Ucraïna i l’OSCE han anunciat un nou acord amb Rússia i amb els independentistes del Donbàs (Donetsk i Luhansk) per a la celebració d’eleccions locals en aquests dos territoris de l’est ucraïnès, controlats per dues repúbliques autoproclamades independents des de 2014 i que compten amb suport de Moscou. L’anunci ha provocat protestes a Kíev contra el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. Tanmateix, obre la porta a desencallar les converses sobre un conflicte que, des de 2014, ha provocat 13.000 morts.

L’acord, assolit a Minsk (Bielorússia) aquest 1 d’octubre, es basa en l’anomenada Fórmula Steinmeier, elaborada el 2016 pel llavors ministre d’Afers Estrangers d’Alemanya, Frank-Walter Steinmeier. La fórmula és una variant simplificada dels Acords de Minsk que Ucraïna i Rússia havien signat el 2014 i 2015, i que no es van arribar a implementar.

Essencialment, la Fórmula Steinmeier preveu la celebració d’eleccions locals al Donbàs supervisades per l’OSCE sota legislació ucraïnesa, la implementació d’un estatus especial d’autogovern per a Donetsk i Luhansk i el retorn a Ucraïna del control de la seva frontera oriental —la que marca el límit del Donbàs amb Rússia.

Les interpretacions sobre què comporta això —i particularment, sobre quina serà la seqüència d’implementació— són variades. Zelenski assegura que les eleccions i l’autonomia només entraran en vigor després que les tropes russes hagin abandonat el Donbàs i que Ucraïna hagi recuperat el control de la frontera oriental. El president considera que és un pas endavant cap a la pau i la restauració del control ucraïnès sobre el Donbàs.

El líder opositor i expresident Petró Poroixenko, però, l’acusa d’haver consentit que les eleccions locals i l’autonomia —que provisionalment ha d’entrar en vigor el dia de les votacions— tinguin lloc sense que Ucraïna hagi rebut garanties reals de recuperar el control sobre els territoris de l’est, de manera que l’acord obre la porta a permetre que Rússia mantingui una gran capacitat d’influència en els afers interns d’Ucraïna.

Centenars de manifestants, que la BBC defineix com a “nacionalistes” ucraïnesos, van protestar la mateixa nit del dia 1 contra l’acord, qualificant-lo de “capitulació”, terme que també va emprar Poroixenko.

Rússia, per la seva banda, nega que tingui tropes regulars al territori, tot i que hi ha proves de la presència de milers de voluntaris russos i de suport militar rus a les milícies afiliades a les dues repúbliques autoproclamades (la República Popular de Donetsk i la República Popular de Luhansk).

Després de l’anunci de Zelenski, els dirigents de les dues repúbliques del Donbàs han avisat que Ucraïna mai recuperarà el control de la frontera i han dit que el futur de Donetsk i Luhansk només el decidiran els seus habitants.

L’acord, d’altra banda, preveu la retirada de tropes, tant ucraïneses com independentistes, de dues localitats situades al front.

Les passes a seguir hauran de ser discutides en una reunió, durant les setmanes vinents, entre Ucraïna, Rússia, Alemanya i França.

Mots clau: Donbàs, Petró Poroixenki, República Popular de Donetsk, República Popular de Luhansk, Rússia, Ucraïna, Vladímir Putin, Volodímir Zelenski