Breu

L’SNP situarà el segon referèndum d’independència a l’eix de la seva campanya de les eleccions britàniques

El partit vol que Escòcia surti del Regne Unit i romangui dins de la Unió Europea després del Brexit

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon.
La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon. Autor/a: SNP
El segon referèndum d’independència serà un dels eixos de la campanya del Partit Nacional Escocès (SNP) a les eleccions britàniques, que s’avancen al 12 de desembre enmig de la crisi del Brexit.

El diputat de l’SNP Pete Wishart ha explicat a la BBC que l’objectiu del seu partit és “aturar el Brexit” i “defensar la posició que és el poble escocès té dret a triar el seu futur”, que d’acord amb el partit passa per convocar un segon referèndum per aconseguir la independència i romandre dins de la UE.

Wishart ha remarcat que aquesta qüestió tindrà tanta força en l’agenda política de Londres com diputats de l’SNP siguin elegits al Parlament britànic.

En el primer vídeo llançat per l’SNP després que el Parlament britànic hagi aprovat l’avançament electoral es veu a la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, dient: “És hora de posar el futur d’Escòcia en les mans d’Escòcia. Guanyem la independència de la nostra nació”.

Sturgeon ha condicionat qualsevol suport de l’SNP a un govern laborista —els independentistes descarten pactar amb el Partit Conservador— a un acord per organitzar un segon referèndum d’independència.

Les enquestes preveuen un retrocés del Partit Conservador en percentatge de vot. Però la davallada del Partit Laborista, combinada amb els efectes del sistema electoral majoritari del Regne Unit, podria atorgar als Tories de Boris Johnson la majoria absoluta que no van aconseguir el 2017 amb Theresa May.

Els sondejos també apunten que l’SNP aconseguirà un resultat millor que el 2017, cosa que els podria situar de nou per sobre dels 40 escons (ara en tenen 35).

Mots clau: Boris Johnson, Brexit, Escòcia, Nicola Sturgeon, Partit Conservador, Partit Laborista, referèndum dindependència, Regne Unit, SNP