Breu

El segon referèndum d’independència de Nova Caledònia serà el 6 de setembre de 2020

En la primera votació, el 2018, va guanyar el “no” amb el 56% dels vots

Una imatge de la campanya del referèndum de 2018.
Una imatge de la campanya del referèndum de 2018. Autor/a: Union Calédonienne
El segon referèndum d’independència de Nova Caledònia tindrà lloc el 6 de setembre de 2020, segons la decisió del primer ministre francès, Édouard Phillippe. La data queda a mig camí entre les preferències del camp unionista —que volia fer la votació tan aviat com fos possible— i l’independentista, que la volia endarrerir cap al final de l’any.

El primer referèndum va tenir lloc el 4 de novembre de 2018. Va guanyar el “no” a la independència amb el 56,4% dels vots. El resultat va ser una sorpresa relativa, perquè les previsions apuntaven a una victòria del “no” més àmplia, entre el 60% i el 70% dels vots.

L’Acord de Nouméa permet que, després del primer referèndum, un terç dels diputats del Congrés de Nova Caledònia —el Parlament autònom d’aquest territori francès del Pacífic— puguin forçar-ne la convocatòria de dos més si el resultat és de victòria del “no”. La primera data és el 2020 i, si torna a guanyar el “no”, se’n podrà fer un tercer el 2022.

Els partits unionistes consideren que el 2020 el “no” aconseguirà una victòria més clara i que la qüestió de la independència quedarà enterrada. Els independentistes, per contra, pensen que d’aquí a deu mesos poden haver eixugat la diferència i assolir la victòria del “sí”.

Mots clau: Édouard Philippe, FLNKS, França, independència, Nova Caledònia, referèndum