Breu

Una filtració de documents revela l’acció de la intel·ligència iraniana a l’Iraq contra la independència del Kurdistan

Els papers secrets, publicats pel New York Times i The Intercept, recullen també el suport iranià al govern kurd en la lluita contra Estat Islàmic

Captura de pantalla de la informació de The Intercept sobre la filtració.
Captura de pantalla de la informació de The Intercept sobre la filtració. Autor/a: The Intercept
“Evitar que un Kurdistan independent es desprengués de l’Iraq, cosa que amenaçaria l’estabilitat regional i la integritat territorial iraniana”. Així explica el New York Times una de les “tasques principals” de l’operatiu de la intel·ligència iraniana dins de l’Iraq durant els darrers anys, segons una filtració de 700 pàgines de documents secrets que ha estat publicada per la capçalera novaiorquesa i The Intercept.

Els dos mitjans afirmen haver “verificat l’autenticitat dels documents”, però no pas la identitat de la persona que els ha enviat “anònimament”, la qual diu que ho ha fet per “donar a conèixer al món què està fent l’Iran al meu país, l’Iraq”.

La documentació exposa que, durant l’època de màxima expansió d’Estat Islàmic (2014 i 2015), l’Iran hauria donat suport militar a la Regió Autònoma del Kurdistan de l’Iraq perquè lluités contra l’organització fonamentalista sunnita. A canvi, hauria rebut contractes en el sector del petroli.

Els papers, sempre segons el que publica el New York Times, també revelen que el llavors primer ministre kurd Nechirvan Barzani s’hauria reunit el 2014 amb destacats oficials nord-americans i britànics i amb el primer ministre iraquià Haider Al-Abadi. “Gairebé immediatament, [Barzani] va anar a trobar-se amb un oficial iranià per explicar-li-ho tot”.

Aquestes maniobres anirien encaminades a donar suport a l’objectiu final de Teheran, segons els documents revelats: mantenir l’Iraq unit i convertit en un estat client de l’Iran, per a la qual cosa hauria treballat per “infiltrar cada aspecte de la vida política, econòmica i religiosa” del país, escriu el rotatiu novaiorquès.

The Intercept afegeix que el suport iranià al govern autònom kurd va anar disminuint progressivament en favor del govern central iraquià i de diverses milícies àrabs xiïtes. I el 2017, després del referèndum d’independència organitzat per les autoritats kurdes, l’Iran va donar suport a la campanya militar iraquiana que va permetre a Bagdad impedir la secessió i reocupar territoris prèviament controlats per les forces kurdes.

Mots clau: Estat Islàmic, filtració, Iran, Iraq, Kurdistan, Nechirvan Barzani, Regió Autònoma del Kurdistan