Breu

El secretari general de l’ONU cerca una nova oportunitat per a les negociacions de pau a Xipre

Guterres “explorarà” les opcions per a una “trobada informal” amb els líders xipriotes, Grècia, Turquia i el Regne Unit

D'esquerra a dreta: Anastasiades, Guterres i Akinci, a la reunió d'aquesta setmana.
D'esquerra a dreta: Anastasiades, Guterres i Akinci, a la reunió d'aquesta setmana. Autor/a: United Nations
El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, s’ha reunit aquesta setmana amb el president de Xipre, Nicos Anastasiades, i el president de la República Turca de Xipre del Nord, Mustafa Akinci, per “fer balanç dels esforços” fets fins ara en la cerca d’un acord de pau a l’illa. Guterres ha explicat que “explorarà” la possibilitat de reunir els dos líders xipriotes i Grècia, Turquia i el Regne Unit en una “trobada informal”.

La reunió entre Guterres, Anastasiades i Akinci ha estat la primera que els tres dirigents han mantingut des que el juliol de 2017 es van suspendre les negociacions.

Existeix un acord entre les presidències xipriota —controlada pels grecoxipriotes— i turcoxipriota des de 2008 per a reunificar l’illa en una federació “bizonal i bicomunal”.

El futur de la presència de tropes estrangeres —turques sobretot, però també gregues— a l’illa és un dels aspectes que no s’han aconseguit resoldre en les rondes de negociació anteriors. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, insisteix que Turquia hi mantindrà les seves tropes —entre 30.000 i 40.000 efectius— com a “garantia” dels drets de la població turcoxipriota. Al quadre s’uneix la disputa sobre l’explotació dels jaciments de gas a les aigües xipriotes.

Turquia, Grècia i el Regne Unit són els tres estats reconeguts per un tractat de 1960 com a “garants” de la independència i unitat de Xipre. Turquia va citar aquest tractat per justificar la seva invasió del nord de l’illa el 1974, on es va formar una administració turcoxipriota autònoma.

El 1983, aquesta administració va proclamar la independència amb el nom de República Turca de Xipre del Nord. Turquia és l’únic país que l’ha reconeguda.

Mots clau: negociacions de pau, ONU, Turquia, xipre, Xipre del Nord