Breu

El Congrés de Yucatán aprova introduir l’aprenentatge obligatori de la llengua maia a l’escola

Més del 25% de la població de l’estat federat mexicà parla l’idioma

El Congrés de Yucatán.
El Congrés de Yucatán. Autor/a: Congresos de México @ Twitter
El Congrés de Yucatán ha aprovat per unanimitat introduir l’aprenentatge obligatori de la llengua maia a les escoles d’aquest estat federat de Mèxic. La seva introducció serà gradual. Entre altres motius, perquè no hi ha prou professorat capacitat per ensenyar l’idioma.

Segons dades de la secretaria d’Educació de Yucatán, el curs 2018-2019 van rebre ensenyament de llengua maia 34.000 alumnes de preescolar i primària, d’un total de poc més de 300.000.

El maia és parlat per 780.000 persones a la península de Yucatán. D’aquestes, al voltant de 530.000 viuen a l’Estat de Yucatán (una mica més del 25% de la població), mentre que la resta es reparteixen entre els altres dos estats de la península (Quintana Roo i Campeche).

Els parlants de maia tendeixen a concentrar-se en àrees rurals, amb més parlants ancians que no pas joves. Els congressistes han explicat que l’obligatorietat de l’aprenentatge de l’idioma a l’escola vol encarar aquestes dues qüestions, fent que els infants adquireixen el maia i que la llengua guanyi presència a ciutats com la capital, Mérida.