Breu

Escòcia demana poders per a un segon referèndum i Londres insisteix que seria una “distracció perjudicial”

El Regne Unit abandonarà la UE el 2020 i el govern escocès diu que la independència és l’única forma perquè Escòcia hi romangui

Sturgeon a la compareixença d'aquest 19 de desembre, on ha demanat la transferència dels poders per fer el referèndum.
Sturgeon a la compareixença d'aquest 19 de desembre, on ha demanat la transferència dels poders per fer el referèndum. Autor/a: Scottish Government
El govern escocès ha demanat els poders per convocar un segon referèndum d’independència, després de la victòria de l’SNP a Escòcia a les eleccions legislatives britàniques del 12 de desembre. Però l’executiu britànic insisteix a rebutjar la petició.

Mitjançant el Discurs de la Reina en la cerimònia d’obertura del Parlament britànic —on l’executiu explica quines seran les seves línies d’acció durant els mesos a venir—, el govern del primer ministre Boris Johnson ha explicat que vol un 2020 “d’unitat, i no de més divisió”, a Escòcia. “I per tant”, continua el discurs pronunciat per Elisabet II aquest 19 de desembre, “un segon referèndum d’independència l’any vinent seria una distracció perjudicial”. El text també recorda que es va prometre que el referèndum de 2014 era un esdeveniment que només té lloc “un cop cada generació”.

Per contra, la primera ministra escocesa i líder de l’SNP, Nicola Sturgeon, va dir, també ahir, que la decisió sobre quan s’ha de tornar a votar sobre la independència l’ha de prendre “El Parlament escocès, com a veu democràtica d’Escòcia”.

La sortida del Regne Unit de la UE, que en principi tindrà lloc el 31 de gener de 2020, comporta un canvi constitucional que, segons l’SNP, fa necessari el segon referèndum d’independència, atès que al referèndum de 2016 sobre el Brexit, el 62% de la població escocesa va votar a favor de romandre a la UE. “Demanem al govern britànic”, va afegir Sturgeon, “que iniciï converses sobre el mandat del govern escocès” per celebrar-lo.

En tot cas, Johnson no ha respost explícitament a la petició de Sturgeon, ni el Discurs de la Reina diu concretament que el referèndum no es pugui celebrar a partir de 2021, malgrat la referència al fet que la votació sobre la independència només hauria de tenir lloc “un cop cada generació”.

Mots clau: Boris Johnson, Elisabet II, Escòcia, Nicola Sturgeon, referèndum, referèndum dindependència, Regne Unit, SNP