Breu

Bougainville crida Papua Nova Guinea a preparar el camí per implementar la independència

El president del govern autònom demana un procés participat pels dos executius i la societat civil que desemboqui en un acord el 2022

John Momis parla després d'haver votat al referèndum.
John Momis parla després d'haver votat al referèndum. Autor/a: Autonomous Bougainville Government
El president del govern autònom de Bougainville, John Momis, ha demanat al govern de Papua Nova Guinea de començar a preparar el camí per implementar la independència del territori. Momis ha proposat la creació d’una comissió que reuneixi els dos governs i representants de la societat civil de Bougainville per supervisar el procés de consultes que ha de tenir lloc després del referèndum d’independència d’aquest novembre i desembre.

Al referèndum, el 98% dels votants han donat suport a la independència de Bougainville. La votació no era vinculant. L’acord de pau sobre el qual es basava dóna al Parlament de Papua Nova Guinea el poder, en última instància, de decidir si Bougainville s’independitza o no.

Momis ha dit que el procés de consultes hauria de conduir a un acord, per ser signat el 2022, sobre quin camí se segueix. El president de Bougainville ha afirmat que, després de la claredat del resultat del referèndum, només parlarà sobre l’escenari de la independència.

El primer ministre de Papua Nova Guinea, James Marape, ha estat ambigu. Ha reconegut els resultats i, anteriorment al referèndum, havia assegurat que compliria amb “l’esperit” dels acords de pau. Però ara també ha proposat que se cerqui una “solució” en què “no es danyi el desig de Bougainville d’autogovernar-se” alhora que “s’aculli el desig de Papua Nova Guinea d’unitat nacional”.

Aquestes paraules han estat interpretades com un senyal que Marape podria estar pensant a negociar un acord final que no atorgui la independència plena a Bougainville.