Breu

La patronal flamenca reclama una nova reforma a Bèlgica que regionalitzi les prestacions de salut

Els partits francòfons són contraris a la proposta

Wouter De Geest, cap de la patronal Voka.
Wouter De Geest, cap de la patronal Voka. Autor/a: Voka
La patronal Voka, la principal de Flandes, ha demanat que les competències sobre prestacions de salut i polítiques laborals siguin transferides “completament” als governs regionals mitjançant una reforma que hauria d’estar enllestida d’aquí a 2024. Els empresaris flamencs ho han dit després que hagin passat set mesos des de les darreres eleccions belgues, període durant el qual no s’ha arribat a formar un nou govern.

Segons el president de Voka, Wouter De Geest, no es tracta de “soscavar la solidaritat [entre regions], sinó de garantir que l’eficiència i la rendició de comptes sostinguin la solidaritat”.

La regionalització d’algunes prestacions és un dels àmbits que els experts consultats per Nationalia en aquest article apuntaven que els partits flamencs de dretes podien defensar en les negociacions amb els francòfons per formar govern de Bèlgica.

Els partits francòfons, no obstant això, són refractaris a dividir les prestacions socials. Pensen que el canvi podria conduir a una menor disponibilitat de recursos financers a Valònia, que té un PIB per habitant més baix i una taxa d’atur més alta que Flandes.

Diversos mitjans francòfons han criticat la presa de posició de Voka, dient que la patronal està seguint les indicacions de la N-VA, el principal partit independentista de Flandes.