Breu

Enquesta a Alsàcia: el 68% reclama la ‘independència’ respecte del Gran Est i recuperar una regió pròpia

L’estudi revela que una de cada dues persones és favorable a incrementar el suport a l’alsacià

Estrasburg, la capital d'Alsàcia.
Estrasburg, la capital d'Alsàcia.
El 68% de la població alsaciana desitja separar-se del Gran Est i recuperar una regió estrictament alsaciana, d’acord amb els resultats d’una enquesta donats a conèixer aquesta setmana. El 55% diu que dóna suport a la creació d’un nou partit polític alsacià que tingui per objectiu l’assoliment d’aquesta independència, i el 57%, que el podria votar.

Alsàcia va quedar integrada a la regió del Gran Est, juntament amb la Lorena i la Xampanya-Ardenes, per una decisió de 2014 de l’Assemblea Nacional francesa. La contestació popular a la fusió va aconseguir que l’Estat francès s’avingués a avalar la creació d’una Col·lectivitat d’Alsàcia, amb competències pròpies, que entrarà en funcionament el 2021.

La col·lectivitat fusionarà els dos departaments alsacians del Baix Rin i l’Alt Rin i permetrà que Alsàcia torni a tenir una administració pròpia, però no se separarà del Gran Est.

Una de cada dues persones, favorable a incrementar el suport a l’alsacià

L’enquesta, elaborada per l’institut Ifop a encàrrec del Club Perspectives Alsacianes, també demana sobre l’estat de l’alsacià, la variant de l’alemany parlada al territori. L’estudi conclou que el 5% de la població parla principalment alsacià, que el 25% usa aquest idioma i el francès, mentre que el 70% restant és monolingüe en francès.

El 50% de les persones enquestades consideren que l’administració hauria d’implementar mesures més ambicioses per reforçar l’alsacià, particularment a l’escola. El 44% opina que les mesures actuals són suficients, i el 6% restant voldria que es retirés tot suport a l’idioma.

Mots clau: alemany, Alsàcia, alsacià, França, Gran Est, llengua