Breu

Escòcia: el gaèlic serà la llengua per defecte a l’ensenyament a les Hèbrides Exteriors a partir de primària

Els pares i mares que vulguin l’escolarització en anglès ho hauran de fer constar explícitament

La vila de Stornoway, capital de les Hèbrides Exteriors.
La vila de Stornoway, capital de les Hèbrides Exteriors. Autor/a: Manfred Lentz @ Flickr
Els infants que comencin primer de primària a partir del curs 2020-2021 a les Hèbrides Exteriors, a Escòcia, seran inscrits per defecte al sistema d’educació en llengua gaèlica excepte que els pares i mares optin explícitament pel sistema en anglès. Fins ara, els infants eren inscrits per defecte al sistema en anglès, i eren els pares i mares qui havien d’explicitar la seva preferència pel sistema en gaèlic.

La decisió ha estat presa pel Consell de les Hèbrides Exteriors, que administra les escoles de l’arxipèlag. Dels 32 consells en què es divideix Escòcia, les Hèbrides Exteriors tenen la major proporció de parlants de gaèlic (52%).

L’educació mitjançant el gaèlic està disponible en totes les escoles de les Hèbrides Exteriors i en un grapat d’altres centres a la resta d’Escòcia. En aquesta sistema, durant els primers anys de primària totes les classes es fan en gaèlic. Més tard es va introduint progressivament l’anglès. L’objectiu és que els infants, en acabar l’etapa escolar, dominin ambdues llengües.

En un fil de Twitter, el Consell del Gaèlic (Bòrd na Gàidhlig) ha celebrat la decisió i ha recordat que les investigacions mostren que els infants escolaritzats en gaèlic tenen resultats tan bons o millors en totes les assignatures, incloent-hi anglès, que els que no reben l’ensenyament en aquest idioma cèltic.

Mots clau: educació, Escòcia, gaèlic, Hèbrides Exteriors, llengua