Breu

Chuuk, a Micronèsia, ajorna de nou el seu referèndum d’independència

La votació es posposa fins al 2022

Imatge aèria de Chuuk.
Imatge aèria de Chuuk. Autor/a: NASA
Chuuk, un dels quatre estats que componen Micronèsia, ha ajornat de nou el seu referèndum d’independència fins al 2022. El govern micronesi no estava d’acord amb la celebració de la votació mentre que els Estats Units, que mantenen una influència considerable en aquell país del Pacífic, havia avisat Chuuk de les conseqüències que podia tenir procedir de manera unilateral.

Micronèsia és una república federal situada a la zona occidental de l’oceà Pacífic. Té 110.000 habitants, dels quals 50.000 viuen a Chuuk.

El fiscal general de Chuuk, Sabino Asor, ha dit a Reuters que dóna dos anys més a Micronèsia per corregir “deficiències” al voltant de la celebració del referèndum.

És el tercer cop que Chuuk ajorna la votació, inicialment prevista per a 2015. S’havia de celebrar el 2019 però es va tornar a posposar, en teoria al març de 2020.

Chuuk argumenta que pateix un dèficit fiscal respecte de la resta de Micronèsia que en justifica la decisió de cercar la independència.

El govern micronesi afirma que és il·legal que un dels seus estats federats convoqui un referèndum unilateral.

A canvi de suport econòmic, Micronèsia permet als Estats Units usar el seu territori per a finalitats militars. Els EUA volen evitar que un Chuuk independent pugui llançar-se als braços de la Xina i ha advertit les autoritats de l’estat federat que perdrien els beneficis econòmics que ara tenen dins de l’acord entre Washington i Micronèsia.

Mots clau: Chuuk, Estats Units, Micronèsia, referèndum, referèndum dindependència, Xina