Breu

El govern del Senegal i l’MFDC refermen el compromís de trobar una solució al conflicte de la Casamance

Les converses tenen lloc amb la mediació de la Comunitat de Sant’Egidio

Macky Sall.
Macky Sall. Autor/a: OECD @ Twitter
Una delegació enviada pel president del Senegal, Macky Sall, i una altra del cap del Moviment de les Forces Democràtiques de la Casamance (MFDC), Salif Sadio, han refermat el compromís d’ambdues parts de “trobar una solució al conflicte de la Casamance per la via de les negociacions”. Ho diu el comunicat que ha fet pública la Comunitat de Sant’Egidio, que fa la mediació en les converses entre els dos actors des de 2012.

El conflicte armat va esclatar al principi de la dècada de 1980 entre l’MFDC i les forces armades senegaleses. L’MFDC, basant-se en un sentiment de marginació popular de la Casamance dins del Senegal, en reivindicava la independència.

El conflicte ha fet al voltant de 5.000 morts. L’MFDC s’ha anat dividint progressivament en diverses faccions —de les quals la de Sadio és una de les principals— i ha perdut força, control territorial i suport popular. Tot i que la intensitat dels combats també ha anat disminuint amb el pas del temps, algunes zones del territori es mantenen en una situació ni de guerra ni de pau.

El govern senegalès ha promès mesures econòmiques en benefici de la Casamance i un pla de descentralització per al conjunt del país, però rebutja les demandes independentistes.

Mots clau: Casamance, Comunitat de SantEgidio, conflictes armats, negociacions de pau, Senegal