Breu

El Consell d’Europa i l’ELEN reclamen que els estats incorporin les llengües minoritzades en la comunicació sobre el coronavirus

La xarxa associativa presentarà un informe sobre els incompliments de drets lingüístics durant la crisi

Autor/a: Engin Akyurt @ Pixabay
El Consell d’Europa i la Xarxa Europea per a la Igualtat Lingüística (ELEN), cadascun per la seva banda, han demanat als estats europeus que incorporin les llengües minoritzades en les seves comunicacions relatives a la crisi del coronavirus.

El Consell d’Europa ha emès un comunicat en què destaca que la “comunicació de les recomanacions pertinents” en llengües minoritzades és “d’importància màxima per al benestar” dels seus parlants.

El Consell lamenta que els governs centrals, fins ara, “no han compartit sistemàticament la informació, instruccions, pautes o recomanacions en altres llengües que no siguin l’oficial del país”.

L’organització també lamenta que “en la majoria de casos” en què els estats han usat la televisió o internet per emetre continguts educatius, ho han fet “limitant-se a la llengua o llengües oficials, sense considerar les necessitats dels alumnes que habitualment reben la seva educació en llengües regionals o minoritàries”. Això, diu el Consell, “no només va en contra de les garanties de la Carta [Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries], sinó que també és discriminatori”.

Per la seva banda, l’ELEN s’ha sumat al Consell en aquestes peticions i ha anunciat que les seves organitzacions membres estan “recollint dades” sobre el seu compliment, o no, per part dels països europeus. “Les dades recollides seran compilades en un informe per al Consell d’Europa i les institucions europees”, diu la xarxa d’entitats.

El Consell d’Europa és una organització internacional que agrupa gairebé tots els estats del continent. Entre les seves funcions hi ha la promoció dels drets humans i dels drets de les minories.

La xarxa ELEN agrupa 166 organitzacions per la defensa de diverses llengües minoritzades d’Europa.