Breu

Un jutge brasiler prohibeix a missioners evangèlics entrar a un territori indígena

La decisió judicial apunta al perill de contagi de malalties portades pels intrusos

Una dona del poble matis, a la vall del Javari. El poble matis va ser contactat a la dècada de 1970. Una part dels membres van morir poc després, per malalties introduïdes de bell nou.
Una dona del poble matis, a la vall del Javari. El poble matis va ser contactat a la dècada de 1970. Una part dels membres van morir poc després, per malalties introduïdes de bell nou. Autor/a: Survival International
Un jutge brasiler ha prohibit als missioners evangèlics d’entrar en contacte amb els pobles indígenes de la vall del Javari, a l’Amazones. La prohibició es basa en el fet que els religiosos intenten aculturar els pobles amazònics i que representen un perill de contagi durant la crisi del coronavirus. L’organització Survival International ha qualificat la decisió “d’històrica”.

El jutge de primera instància Fabiano Verli, de Tabatinga (Amazones), ha emès la decisió després que Univaja, una organització que agrupa diversos pobles de la vall del Javari, hagués presentat una demanda judicial contra els missioners que entren al territori.

La vall del Javari és un territori indígena legalment reconegut a l’extrem occidental del Brasil, a l’estat de l’Amazones. Hi viuen diversos pobles indígenes, tant de contactats com de no contactats.

En aquesta entrevista amb Jonathan Mazower, director de Comunicacions de Survival, us explicàvem ara fa un mes que l’organització evangèlica estatunidenca Ethnos360 intenta arribar a pobles no contactats a la selva amazònica. Els missioners tenen per objectiu convertir-los al cristianisme. Survival avisa que aquests contactes, a banda d’una violació del dret d’aquests pobles a no mantenir contactes amb el món exterior, posen en perill greu la salut d’aquestes comunitats, en exposar-les a malalties diverses.

Survival ha reclamat a les autoritats brasileres que actuïn “immediatament” per implementar la decisió del jutge i per “expulsar” els missioners de la vall del Javari. L’organització ha recordat que les tribus no contactades són “els pobles més vulnerables del planeta” i ha alertat que el coronavirus ja ha arribat a algunes comunitats indígenes amazòniques, com ara entre les comunitats ianomamis.

Mots clau: Brasil, coronavirus, pobles indígenes, salut