Breu

“Lluny de Roma”: apareixen lemes independentistes escrits amb foc a la muntanya al Tirol del Sud

Els autors critiquen la centralització de la gestió de la crisi del coronavirus a Itàlia

"Los vom Rom".
"Los vom Rom". Autor/a: Schützenkompanie Johann-Jaeger Niederdorf Süd Tirol
Diversos lemes independentistes han aparegut a les muntanyes del Tirol del Sud, escrits amb foc, la nit del 2 al 3 de maig, en mig de les crítiques contra el que els secessionistes entenen que és una gestió centralitzada de la crisi del coronavirus per part del govern italià.

A les imatges es veu la frase “Los von Rom” (“Lluny de Roma”), un dels eslògans habituals de l’independentisme sud-tirolès. En unes altres lletres de foc, s’hi llegeix “Iatz reichts” (“Ja n’hi ha prou”).

Les accions han estat dutes a terme pels Schützen, segons la mateixa organització ha fet públic al seu lloc web i en publicacions a Facebook. Els Schützen són una organització conservadora independentista que s’inspira en una antiga milícia del Tirol.

El partit de la dreta independentista Llibertat Sud-tirolesa (Süd-Tiroler Freiheit, STF) també n’ha compartit les imatges a la mateixa xarxa social i les ha qualificades de “missatge clar en temps durs”.

Els Schützen asseguren que la gestió de la crisi per part del govern italià és “catastròfica”, denuncien que no s’estan respectant les competències de l’autogovern sud-tirolès i recorden que les xifres de morts “a Àustria i Alemanya són molt menys significatives”. Pertànyer a Itàlia és “fatal”, rematen en un comunicat.

L’acció dels Schützen ha tingut lloc dues nits abans que el ministre d’Afers Regionals del govern italià, Francesco Boccia, visiti el Tirol del Sud per reunir-se amb el govern d’aquesta província autònoma de la República Italiana i mirar d’arribar a una entesa sobre el desconfinament.

El govern sud-tirolès, encapçalat per l’autonomista Partit Popular del Tirol del Sud (Südtiroler Volkspartei, SVP), vol fer aprovar aquesta setmana a l’Assemblea autònoma una llei pròpia per al desconfinament. Però el govern italià s’estima més ajornar algunes setmanes les diferències territorials en el retorn a la normalitat.

Mots clau: coronavirus, Itàlia, Llibertat Sud-tirolesa, Partit Popular del Tirol del Sud, Schützen, Tirol del Sud