Breu

Imatges “exclusives” d’una TV australiana mostren la destrucció de pobles papús per l’exèrcit indonesi

L’obtenció de vídeos relacionats amb les operacions militars a Papua Occidental és poc habitual

Captura de pantalla del vídeo on es veu l'aldea cremada.
Captura de pantalla del vídeo on es veu l'aldea cremada. Autor/a: Foreign Correspondent / ABC
La televisió australiana ABC ha emès unes imatges “exclusives” on es veu la destrucció d’una aldea a Papua Occidental. Segons el reportatge, els fets són conseqüència d’un bombardeig indonesi amb helicòpters, després que una guerrilla independentista fes almenys 16 morts en un atac el 2018. Un testimoni acusa l’exèrcit “d’assassinar, detenir i torturar” papús durant l’operació.

No és habitual que els mitjans de comunicació aconsegueixen vídeos relacionats amb el conflicte de Papua Occidental, sobretot en allò referent a operacions militars. Les imatges emeses pel programa Foreign Correspondent mostren, segons els reporters, les conseqüències d’una operació indonèsia en pobles de les terres altres de Papua. S’hi veu el lament dels vilatans, la destrucció de cases i algunes persones ferides. El document afirma que centenars de persones es van refugiar al bosc i que algunes només van tornar per poder enterrar els morts.

Les imatges es poden veure entre els minuts 19:15 i 20:00 del reportatge:



El reportatge es fa eco de denúncies segons les quals en l’atac s’haurien usat armes químiques, i també recull que Indonèsia rebutja categòricament aquesta acusació. L’emissió també cita organitzacions prodrets humans segons les quals l’operació hauria provocat la mort de més de 200 persones.

L’operació militar hauria tingut lloc després que una facció del moviment armat independentista papú TPNPB matés, el desembre de 2018, almenys 16 treballadors que construeixen la carretera Trans-Papua, que travessa Papua Occidental d’oest a est. El moviment independentista considera que l’únic propòsit d’Indonèsia per construir-la és facilitar l’extracció de recursos naturals. El govern indonesi afirma que beneficiarà tots els residents de Papua Occidental.

Més militarització aprofitant el coronavirus

I gairebé coincidint amb l’emissió de les imatges, Benny Wenda, líder del Moviment Unit d’Alliberament de Papua Occidental (ULMWP), ha denunciat que Indonèsia està aprofitant la crisi del coronavirus per a “militaritzar encara més” el territori. Wenda acusa les autoritats indonèsies d’haver negat l’alimentació, durant una setmana sencera, a diversos activistes papús empresonats, entre els quals Bazoka Logo, president del buró polític de l’ULMWP.