Breu

La presidenta de Taiwan inicia el segon mandat avisant que no acceptarà sotmetre l’illa a la Xina

El govern xinès insisteix que la “reunificació” és “inevitable”

La presidenta de Taiwan, Tsai Ing-wen.
La presidenta de Taiwan, Tsai Ing-wen. Autor/a: David Reid
Tsai Ing-wen ha iniciat aquest 20 de maig el seu segon mandat com a presidenta de Taiwan avisant que no acceptarà que l’illa se subordini a Pequín. Ho ha dit en un discurs inaugural que ha estat respost des de l’altra banda de l’Estret amb l’advertiment que la “reunificació” és “inevitable”.

“Vull reiterar les paraules ‘pau, paritat, democràcia i diàleg’”, ha dit Tsai en referència a les relacions entre Taiwan i la Xina. “No acceptarem l’ús, per part de les autoritats de Pequín, de[l principi] ‘Un país, dos sistemes’ per rebaixar Taiwan de categoria i per soscavar l’statu quo a l’Estret”.

El principi “Un país, dos sistemes” sosté que, dins d’una Xina unificada, poden haver-hi sistemes polítics i econòmics diferents, com ara passa amb Hong Kong i Macau.

Tsai, però, ha insistit que les relacions entre els dos països han de continuar com fins ara: bilaterals i al mateix nivell.

Tsai és la líder del socioliberal Partit Progressista Democràtic (PPD), un dels dos grans partits de Taiwan. El PPD propugna que Taiwan té una identitat diferenciada respecte de la Xina i que l’illa constitueix un estat independent de facto, situació que considera que no ha de canviar. L’altre gran partit de l’illa, el conservador Kuomintang, sosté que Taiwan i la Xina formen una única nació i és més favorable a considerar algun tipus d’unificació —sempre que sigui fruit d’un acord bilateral— entre les dues jurisdiccions.

El discurs de Tsai ha estat esquitxat de referències a la singularitat del poble de Taiwan. “Nosaltres, els 23 milions de persones [la població que té l’illa], sempre hem estat i sempre serem una comunitat amb un destí comú”, ha dit la dirigent.

Responent al discurs, l’Oficina d’Afers de Taiwan del govern xinès ha emès un comunicat que afirma que “la reunificació és una inevitabilitat històrica del gran rejoveniment de la nació xinesa” i ha insistit que Pequín té “la voluntat ferma, la plena confiança i la capacitat suficient per defensar la sobirania nacional i la integritat territorial”.

Analistes consultats per Al Jazeera coincideixen a dir que Tsai s’enfrontarà a una pressió més gran per part de la Xina durant el seu segon mandat.

Tsai, presidenta des de 2016, va aconseguir el seu segon mandat a les eleccions de l’11 de gener de 2020, amb el 57% dels vots.

Mots clau: eleccions, independència, Taiwan, Tsai Ing-wen, Xina