Breu

Recomencen els treballs de redacció de la Constitució de Groenlàndia

És previst que el text estigui enllestit al final de 2021 · És un pas més en el camí cap a la independència

La capital de Groenlàndia, Nuuk, i la muntanya de Sermitsiaq.
La capital de Groenlàndia, Nuuk, i la muntanya de Sermitsiaq. Autor/a: David Stanley @ Flickr
Després de mesos d’aturada, la comissió que prepara un esborrany de Constitució per a Groenlàndia ha tornat a la feina. Ho ha fet anunciant que després de l’estiu vol obrir el debat constitucional a la ciutadania i explicant que la tasca, probablement, no es podrà acabar abans del final de 2021.

La creació de la Comissió Constitucional va ser aprovada el 2017 i els seus treballs s’han vist interromputs en diverses ocasions. S’esperava que la proposta de Constitució estigués enllestida per al 21 de juny de 2021. És la data en què Groenlàndia celebra el seu autogovern i coincidirà amb el 300 aniversari de l’expedició que va marcar l’inici de la colonització de l’illa per part de Dinamarca. La comissió, però, ha avisat que li caldrà més temps per completar els seus treballs.

Fins a la tardor de 2020, la comissió vol afinar el text. Llavors, començaria la campanya d’informació ciutadana i el debat públic participatiu, ha avançat Ineqi Skourup Kielsen, president de la Comissió Constitucional.

Groenlàndia té reconegut des de 2009 el dret a esdevenir independent de Dinamarca quan ho decideixi. L’aprovació de la Constitució és considerada a Groenlàndia un pas més en el camí cap a la independència.

El 68% dels groenlandesos volen la independència, segons una enquesta, però només el 38% tindrien decidit de votar-hi a favor si es fes un referèndum demà mateix. Resten dubtes sobre el sosteniment econòmic del país o sobre la seva defensa.

De fet, una de les tasques de la Comissió Constitucional és recomanar, o no, si Groenlàndia hauria de signar un tractat de lliure associació amb algun altre país un cop proclamada la independència. Entre els candidats hi ha la mateixa Dinamarca, el veí Canadà o els Estats Units, que hi tenen interessos econòmics i militars.

Mots clau: Canadà, Constitució, Dinamarca, Estats Units, Groenlàndia, independència