Breu

Els nacionalismes cors i basc avancen a les municipals i conquereixen diverses alcaldies

L’extrema dreta guanya la capital nord-catalana

Míting de campanya de Pierre Savelli, reelegit alcalde de Bastia (Còrsega).
Míting de campanya de Pierre Savelli, reelegit alcalde de Bastia (Còrsega). Autor/a: Bastia Più Forte Inseme
El nacionalisme cors ha guanyat les alcaldies de diverses ciutats de Còrsega que es disputaven a la segona volta de les eleccions municipals de la República Francesa, celebrades aquest 28 de juny. Les candidatures abertzales d’esquerres també ha sumat quatre alcaldies. A Alsàcia, el partit autonomista Unser Land ha aconseguit regidors a Colmar.

Còrsega

Les candidatures nacionalistes corses han conservat les alcaldies que ja han tingut durant el període 2014-2020 (com ara Bastia amb Pierre Savelli) i guanyen per primer cop Portivechju amb l’autonomista Jean-Christophe Angelini (Partit de la Nació Corsa). També és remarcable la victòria d’una candidata autonomista, Angèle Bastiani, a Lisula, ciutat dominada tradicionalment per la dreta francesa.

Fora d’aquesta tendència resten la històrica vila de Corti i la capital de Còrsega, Aiacciu, que a la primera volta va guanyar l’alcalde sortint Laurent Marcangeli al capdavant d’una llista local, conservadora i oposada al nacionalisme cors.

País Basc del Nord

Uztaritze, Ziburu, Urruña i Itsasu seran els quatre municipis principals que tindran alcaldes nacionalistes bascos d’esquerra al País Basc del Nord. Una fita per al moviment, que fins ara només encapçalava l’ajuntament de la primera d’aquestes localitats.

A la capital d’Iparralde, Baiona, ha guanyat de nou l’alcalde sortint i president de la Comunitat d’Aglomeració del País Basc (CAPB), Jean-René Etchegaray (UDI, centredreta), que comptava amb una candidata abertzale a la seva llista que ha sortit elegida: Laurence Hardouin. Etchegaray ha derrotat la candidatura del socialista Henri Etcheto, contrari a l’existència de la CAPB i al foment de la llengua basca. Per aquest motiu, els abertzales bascos van decidir no donar-li suport de cara a la segona volta.

Bretanya

L’alcalde autonomista de Carhaix, Christian Troadec, havia aconseguit la seva reelecció per a un quart mandat ja a la primera volta el 15 de març. Pel que fa al principal partit autonomista bretó, l’UDB, ha aconseguit l’elecció de diversos regidors al si de llistes liderades per socialistes o ecologistes a les principals ciutats del país: Brest, Nantes i Rennes. L’UDB, o candidats propers al partit, també ha aconseguit algunes alcaldies en municipis més petits, com Montfort-sur-Meu amb Fabrice Dalino, Montreuil-le-Gast amb Lionel Henry o Plounérin amb Patrick L’Héreec.

Catalunya del Nord

La nota més destacada és la victòria per primer cop d’un candidat de l’extrema dreta, Louis Aliot, a la capital nord-catalana, Perpinyà. Aliot (Reagrupament Nacional, antic Front Nacional) ha derrotat l’alcalde sortint, Jean-Marc Pujol (centredreta), hereu polític dels alcaldes Alduy (pare i fill), i ha posat fi així a 60 anys de continuïtat a l’ajuntament rossellonès. També a Pià ha guanyat un candidat del RN.

D’altra banda, cal destacar l’elecció a Elna del comunista Nicolas Garcia —nét d’exiliats i favorable a la independència de Catalunya al sud de la frontera— o de l’exdirectora d’Afers Culturals de Perpinyà, Marie Costa, als Banys d’Arles.

Alsàcia

Destaca l’elecció de Jeanne Barseghian com a nova alcaldessa d’Estrasburg. La capital alsaciana tindrà així la primera alcaldessa ecologista de la seva història a partir d’una coalició d’esquerres a la qual el partit autonomista Unser Land havia cridat a donar suport en segona volta. Barseghian és besnéta de Berdjouhi Barseghian, una de les tres primeres dones a ser elegides parlamentàries a Armènia el 1918. Dins de la seva llista ha estat elegit com a regidor un militant regionalista alsacià (Jonathan Herry) i una militant comunista d’origen kurd (Hülliya Turan).

Unser Land ha aconseguit dos regidors a Colmar en una llista de centredreta (Nadia Hoog i Richard Schalck). Serà la principal ciutat d’Alsàcia on el partit autonomista tindrà representació, més enllà d’un grapat de regidors en localitats més petites.

Occitània

El moviment Occitanie País Nòstre donava suport a diverses candidatures que haguessin manifestat algun tipus de compromís amb la promoció de la llengua i cultura occitanes. Entre les més destacades hi ha Montpeller Unida, del socialista Michaël Delafosse, nou alcalde de la ciutat llenguadociana, i Olivier Bianchi, també socialista, alcalde reelegit de Clarmont d’Alvèrnia. Val a dir, però, que als programes electorals d’aquests dos candidats no hi ha ni un esment a l’occità.