Breu

El BNG obté el millor resultat en escons de la història del nacionalisme gallec en unes autonòmiques

El Partit Popular de Núñez Feijóo obté la quarta majoria absoluta seguida i governarà a Galícia quatre anys més

Ana Pontón.
Ana Pontón. Autor/a: BNG
El Bloc Nacionalista Gallec (BNG) va obtenir ahir el millor resultat del nacionalisme gallec en unes eleccions al Parlament de Galícia, amb 19 escons sobre 75 i el 23,8% dels vots. Les eleccions van donar al president Alberto Núñez Feijóo (PP) la seva quarta majoria absoluta consecutiva, amb 41 escons i el 48% dels vots.

Els restants 15 escons de la cambra gallega els va aconseguir el Partit Socialista (PSG-PSOE, 19,4% dels vots), mentre que la coalició Galícia en Comú, formada per Podem, Esquerra Unida, Anova i part de les Marees va quedar sense representació, en quedar-se amb el 3,9% dels vots, per sota del 5% requerit per entrar al repartiment d’escons.

També fora del Parlament queda una altra candidatura nacionalista gallega, la presentada per Compromís per Galícia, Partit Galleguista i una altra part de les Marees, amb el 0,2% dels vots.

El BNG triplica escons

Respecte de les eleccions de 2016, el BNG triplica els seus escons (passa de 6 a 19), el PP queda exactament igual i el PSG-PSOE en suma un. L’altra cara de la moneda és Galícia en Comú, que perd tots els 14 escons que ara fa quatre anys havia aconseguit amb la marca En Marea, formada pels mateixos partits. D’aquells 14 escons, tres havien correspost a partits nacionalistes gallecs (dos Anova i un Cerna).

La líder del BNG, Ana Pontón, ha dit que el resultat d’anit situa el partit gallec com l’alternativa més sòlida per a trencar la majoria absoluta dels conservadors espanyols d’aquí a quatre anys.

El ressorgiment del BNG és notable, vista la crisi que va travessar des de 2010. El partit va patir diverses escissions (la més notable, la d’Anova el 2012 encapçalada pel seu històric dirigent Xosé Manuel Beiras) i va quedar com a última força al Parlament gallec, a banda de perdre la representació al Congrés espanyol.

Els 19 escons del BNG són el resultat més elevat del nacionalisme gallec dels 39 anys d’història del Parlament gallec. La xifra més alta datava fins ara de 1997, quan el mateix BNG, amb Beiras al capdavant, n’havia aconseguit 18. És cert que en aquella ocasió, tot i tenir un escó menys, el percentatge de vot (25,1%) va ser superior. Igual com ara, la majoria absoluta del PP —en aquella ocasió amb Manuel Fraga— li va impedir de poder governar en coalició amb els socialistes.