Breu

Els partits albanesos sumen el 20% dels vots a les eleccions macedònies i són claus per a formar govern

Una de les formacions demana que el nou executiu estigui encapçalat per un albanès

Ali Ahmeti, líder de la BDI, durant la campanya electoral.
Ali Ahmeti, líder de la BDI, durant la campanya electoral. Autor/a: BDI
Els dos principals partits albanesos han aconseguit el 20% dels vots a les eleccions parlamentàries de Macedònia del Nord d’aquest 15 de juliol. La victòria ha estat per a l’aliança Podem, encapçalada per la Unió Socialdemòcrata (SDSM) del primer ministre Zoran Zaev.

A les eleccions de 2016, els partits albanesos havien aconseguit el 18% dels vots.

Podem, amb el 35,9% dels vots i 46 escons de 120, haurà de negociar amb altres partits, en no haver aconseguit la majoria absoluta. L’aliança opositora Renovació, liderada per la dreta nacionalista macedònia de l’Organització Revolucionària Interior Macedònia (VMRO-DPMNE), ha sumat el 34,6% de les paperetes i 44 escons.

Les dues candidatures albaneses han ocupat el tercer i quart lloc. La Unió Democràtica per la Integració (BDI/DUI, centredreta) ha aconseguit l’11,5% dels vots i 15 escons, mentre que l’Aliança pels Albanesos (AA, centredreta) ha sumat el 9% dels sufragis i 12 seients.

Un tercer partit albanès, BESA, es presentava dins de la coalició Podem. És el primer cop que una formació albanesa es coalitzava amb una de macedònia. D’acord amb informacions preliminars, aquest partit tindrà 4 escons. Dins de la mateixa aliança també hi anava un partit turc, el DPT.

També ha estat significativa l’entrada, per primer cop al Parlament, del partit d’esquerres Levica, amb el 4% dels vots i 2 escons. El partit s’oposa al nacionalisme albanès.

Un primer ministre albanès?

Durant la campanya electoral, la BDI va avisar que no negociaria el seu suport a cap de les dues grans coalicions si aquestes no acceptaven que, per primera vegada en la història del país, el primer ministre fos albanès.

És poc probable que cap de les dues coalicions s’avinguin a acceptar aquesta condició.

Segons el cens de 2002 —el més recent— els macedonis són el 64% de la població, seguits pels albanesos amb el 25%.

La BDI i la SDSM han estat socis de govern durant els darrers tres anys. Encapçalat per Zaev, aquest executiu va arribar a l’històric acord amb Grècia pel qual es va tancar el contenciós sobre el nom del país, que va passar a anomenar-se oficialment “Macedònia del Nord”.

Mots clau: BDI, Macedònia del Nord, nacionalisme albanès, SDSM, VMRO, Zoran Zaev