Breu

Una professora de llengua kurda, sentenciada a deu anys de presó a l’Iran

Grups prodrets humans denuncien que la sentència només està basada en les seves activitats culturals

Zahra Mohammadi.
Zahra Mohammadi. Autor/a: Iran Human Rights (IHR)
La professora de llengua kurda Zahra Mohammadi ha estat condemnada a deu anys de presó a l’Iran, sota l’acusació d’haver “format un grup contra la seguretat nacional”. Diverses organitzacions prodrets humans i kurdes denuncien que la sentència està exclusivament vinculada a la seva activitat de promoció del kurd.

Mohammadi, de 28 anys d’edat, és la directora de l’Associació Cultural Nojin, centrada en diverses activitats socials, cíviques i culturals a la ciutat kurda de Sanandaj, explica l’organització kurda prodrets humans Hengaw.

La professora va ser detinguda el 23 de maig de 2019 i la van mantenir a presó fins al 2 de desembre, quan la van alliberar en espera de la sentència. Mohammadi pot apel·lar.

Segons Amnistia Internacional, la professora és una presonera de consciència que ha estat processada per “les seves activitats pacífiques d’apoderament dels membres de la comunitat marginalitzada kurda de l’Iran, que inclouen l’ensenyament de la llengua kurda”.

Segons Hengaw, “no hi ha altres organitzacions o grups”, a banda de Nojin, “que puguin ser associats amb Zara Mohammadi”, per la qual cosa està clar, segons l’organització kurda, que la sentència només té a veure amb les activitats culturals de la professora.

Inicialment Mohammadi va ser acusada també de mantenir vincles amb dos grups armats, però els càrrecs li van ser retirats, explica Rudaw, perquè no tenien base.

La llengua kurda a l’Iran només es pot ensenyar fora del sistema educatiu oficial, que empra el persa. Els activistes a favor del kurd i altres llengües minoritzades pateixen sovint assetjament i detencions per part de les autoritats iranianes.