Breu

L’Azerbaidjan inicia una nova ofensiva contra el Karabakh i n’ocupa zones de frontera

Hi ha desenes de morts pel cap baix · L’Artsakh reclama el seu reconeixement internacional immediat

Els enfrontaments entre forces azerbaidjaneses i armènies continuen aquest 28 de setembre per segon dia, després que ahir l’Azerbaidjan iniciés una ofensiva contra l’Alt Karabakh, o República de l’Artsakh. L’exèrcit azerbaidjanès ha ocupat algunes àrees de l’Artsakh, a la frontera entre els dos països. Els dos bàndols han reportat víctimes civils pròpies. S’ha decretat la llei marcial a Armènia, l’Alt Karabakh i l’Azerbaidjan.

Els dos bàndols s’han acusat mútuament d’haver començat les hostilitats. Tot i així, són les forces azerbaidjaneses que han travessat la frontera entre l’Azerbaidjan i l’Artsakh i han ocupat una àrea indeterminada. Segons fonts azerbaidjaneses, les tropes de l’Azerbaidjan haurien pres una zona muntanyosa al nord de l’Artsakh i diversos pobles al sud, prop de l’Iran. Fonts armènies han confirmat la pèrdua d’alguns territoris, sense especificar.

Les autoritats de l’Artsakh van reconèixer ahir 16 baixes entre les files de les seves forces armades, i 15 més avui. Activistes armenis han dit que hi ha dos civils morts. El ministeri d’Afers Estrangers de l’Artsakh assegura que l’exèrcit azerbaidjanès ha atacat la capital del país, Stepanakert.

L’Azerbaidjan diu que un atac armeni ha fet cinc morts entre una família azerbaidjanesa.

És el segon xoc militar greu d’aquest 2020 entre forces armènies i azerbaidjaneses. El juliol, els dos exèrcits es van enfrontar breument a la frontera entre Armènia i l’Azerbaidjan.

En una entrevista aquest mateix agost a Nationalia, el ministre d’Afers Estrangers de l’Artsakh, Masis Mayilian, advertia que era probable una nova ofensiva de l’Azerbaidjan.

Un estat no reconegut

El seu ministeri demanava ahir el reconeixement de la independència de l’Artsakh com a “resposta més efectiva de la comunitat internacional” a l’ofensiva azerbaidjanesa.

L’Alt Karabakh, de majoria demogràfica armènia, va pertànyer a l’Azerbaidjan durant tota l’era soviètica. A la dècada de 1980, el moviment nacional armeni al Karabakh va demanar la reunificació amb Armènia. Les autoritats soviètiques no van atendre la petició i el 2 de setembre de 1991 l’Alt Karabakh es va proclamar independent. D’ençà s’ha governat com un estat independent de facto de l’Azerbaidjan, però estretament vinculat a Armènia.

La declaració d’independència va anar seguida d’una guerra entre forces armènies i azerbaidjaneses que va concloure el 1994 amb la declaració d’un alto el foc. Les forces armènies van controlar no tan sols el territori de l’Alt Karabakh, sinó uns altres set districtes circumdants que van annexionar a la nova república.

Malgrat aquesta estatalitat de facto, cap país ha reconegut mai la independència de l’Artsakh.