Breu

El “sí” a la independència de Nova Caledònia avança, però no prou per guanyar el referèndum

El 53,3% dels votants han optat per mantenir la vinculació amb França · El bloc independentista pot forçar la convocatòria d’una tercera votació el 2022

Cua de votants al referèndum del 4 d'octubre de 2020.
Cua de votants al referèndum del 4 d'octubre de 2020. Autor/a: FLNKS Officiel
El “no” a la independència ha tornat a guanyar, com el 2018, el referèndum d’autodeterminació de Nova Caledònia. Ho ha fet, però, per una diferència menor que llavors. Els partidaris de la sobirania plena pensen en 2022 com la data clau per aconseguir la victòria.

El 53,3% dels votants han optat avui per mantenir Nova Caledònia dins de França, mentre que el 46,7% ha donat suport a la via de la independència. Són resultats més ajustats que no pas al primer referèndum, el 2018. Llavors, el “no” va sumar el 56,7% de les paperetes. Dit d’una altra manera: en dos anys, la diferència entre detractors i partidaris de la independència s’ha reduït de més de 13 punts percentuals a menys de 7.

Si ho demana una tercera part del Congrés de Nova Caledònia, el 2022 tindrà lloc un tercer referèndum, tal com preveuen els Acords de Nouméa. El camp independentista considera que d’aquí a llavors pot acabar de donar la volta a la situació i aconseguir la victòria a les urnes.

En aquest reportatge us hem explicat les claus del segon referèndum d’autodeterminació.