Breu

Plebiscit de Puerto Rico: guanya el “sí” a ingressar als EUA com a nou estat

És el sisè referèndum des de 1963 · La decisió final depèn del Congrés nord-americà

El candidat a governador del PNP, Pedro Pierluisi, en un acte de campanya davant una bandera dels EUA.
El candidat a governador del PNP, Pedro Pierluisi, en un acte de campanya davant una bandera dels EUA. Autor/a: Partido Nuevo Progresista
El “sí” a l’ingrés de Puerto Rico com a estat número 51 de la federació estatunidenca ha guanyat el plebiscit no vinculant que s’hi ha celebrat aquest 3 de novembre. Amb el 95% de col·legis escrutats, l’opció annexionista ha recollit el 52,2% de les paperetes. La participació ha estat de vora el 51%.

El plebiscit ha tingut així una participació força més elevada que el darrer, celebrat el 2017, quan només van acudir a les urnes el 23% dels electors.

La votació havia estat impulsada pel govern de Puerto Rico, en mans del Partit Nou Progressista (PNP, conservador), que defensa l’ingrés de Puerto Rico als Estats Units. El departament de Justícia dels EUA no havia validat la celebració del plebiscit.

La decisió sobre l’ingrés depèn del Congrés dels Estats Units. La previsible victòria del Partit Republicà —majoritàriament contrari a l’ingrés de Puerto Rico, entre altres coses perquè tem que el vot porto-riqueny sigui favorable als demòcrates— al Senat fa difícil, d’entrada, que el parlament nord-americà accepti l’illa caribenya a la federació. Tot i que, com explica aquesta anàlisi a Politico, tampoc no és tan evident que Puerto Rico hagi de ser un estat de majoria demòcrata clara.

Segons Vox, el control demòcrata del Congrés i de la presidència nord-americana, una participació elevada al plebiscit i un resultat clar a favor del “sí” podrien afegir pressió als congressistes per a prendre una decisió sobre l’ingrés. Ni la primera ni la tercera premisses s’haurien donat, de moment. Tampoc no és clar que el dossier de Puerto Rico sigui cap prioritat per als demòcrates.

Aquest ha estat el sisè cop —el primer va ser el 1963— que Puerto Rico vota sobre el seu ingrés als EUA.