Breu

Taula rodona sobre el Karabakh al CIEMEN: la resolució del conflicte es veu lluny

Rússia i Turquia han esdevingut actors encara més importants en el contenciós després de l’armistici del 10 de novembre

La resolució final del conflicte de l’Alt Karabakh queda lluny, segons van analitzar els tres ponents que han participat en la taula rodona emesa pel CIEMEN aquest 24 de novembre, que van apuntar al fet que la presència de militars russos a la zona es pot allargar més que no pas els cinc anys previstos inicialment.

Aquesta presència serà una de les claus de l’evolució de la situació a l’enclavament de majoria armènia. Amb l’armistici del 10 de novembre, Rússia ha aconseguit situar 2.000 soldats a la zona, i atenent a casos similars anteriors en la perifèria exsoviètica, sembla improbable que se’n vagi en pocs anys.

Per la politòloga Seda Hakobyan, és possible que “algun dia es pugui arribar a un acord de reconeixement d’estatus permanent” per a l’Alt Karabakh, però no ho veu a curt termini i, a més, apunta que també “està en joc la supervivència nacional” de la mateixa Armènia, enclavada en bona mesura entre Turquia i l’Azerbaidjan.

El corresponsal d’El Periódico a Istanbul Adrià Rocha pensa que “durant molts anys, les posicions seran irreconciliables”, alhora que “probablement Armènia tardarà molt de temps a sortir del pou econòmic on l’han posat, i sense una solució del conflicte del Karabakh, això de fet serà impossible”. El periodista opina que la resolució definitiva pot tardar dècades.

Per la investigadora Marta Ter, també caldrà prendre en consideració el “nou paper” que Turquia ara ha aconseguit al Caucas. Un rol que permetrà a Turquia pressionar a Rússia, ja sigui en el tauler del Caucas o en altres zones del món on ambdues potències tenen interessos contraposats.

Podeu recuperar l’enregistrament complet de la conversa en aquest enllaç al canal de YouTube del CIEMEN.