Breu

Bulgària manté el blocatge a l’inici de converses per a l’ingrés de Macedònia del Nord a la UE

Sofia vol que Skopje reconegui que el macedoni és un dialecte del búlgar i que a Bulgària no hi ha minories macedònies

Ekaterina Zaharieva, a la trobada de ministres europeus d'Afers Exteriors.
Ekaterina Zaharieva, a la trobada de ministres europeus d'Afers Exteriors. Autor/a: MFA Government of Bulgaria
La reunió d’aquest desembre entre els ministres d’Afers Exteriors dels països de la UE no ha servit perquè el govern búlgar desbloqui l’inici de converses entre el club comunitari i Macedònia del Nord. Les reserves de Bulgària tenen a veure amb aspectes històrics, lingüístics i identitaris.

La ministra d’Afers Exteriors de Bulgària, Ekaterina Zaharieva, havia dit el 17 de novembre que el seu govern no aprovaria el marc negociador entre la UE i Macedònia del Nord perquè “les peticions búlgares” no hi “estan reflectides”.

El govern búlgar ha redactat un memoràndum, que no és públic però al qual Politico ha tingut accés, que detalla aquestes peticions. Segons el digital, Bulgària hi reclama que Macedònia del Nord reconegui que el macedoni és un dialecte del búlgar i hi afirma que la identitat macedònia és un invent iugoslau.

A banda del memoràndum, el govern búlgar també retreu al macedoni que permeti la “retòrica antibúlgara entre molts mitjans i polítics” a Macedònia del Nord i li reclama que admeti que dins de les fronteres búlgares no existeix cap minoria macedònia.

En un comunicat, el govern de Macedònia del Nord ha replicat que la “identitat nacional macedònia no ha estat, no és i no serà objecte de negociacions”.

Tant Skopje com Sofia han reiterat la seva voluntat de continuar treballant amb l’objectiu d’aconseguir l’ingrés de Macedònia del Nord a la UE.

El conflicte amb Bulgària s’arrossega des de fa dècades, com us vam explicar en aquest extens reportatge sobre la identitat nacional macedònia. Un conflicte similar amb Grècia va resoldre’s el 2019 amb el canvi de nom del país, de Macedònia a Macedònia del Nord.

Mots clau: Bulgària, Macedònia, Macedònia del Nord, Unió Europea