Breu

Nou morts pel cap baix en les protestes contra el govern kurd per l’ajornament del pagament de salaris

Les autoritats kurdes culpen el govern iraquià de la situació econòmica

Protesta a Said Sadq (província de Silêmanî).
Protesta a Said Sadq (província de Silêmanî). Autor/a: Twitter @kurdishblogger account
Són nou pel cap baix les persones mortes en les protestes per l’ajornament dels pagaments de salaris als funcionaris de la regió autònoma del Kurdistan del Sud (Iraq). Les protestes tenen lloc des de fa una setmana a les províncies de Silêmanî (Sulaymaniyah en àrab) i Helebce (Halabja).

Vuit persones han resultat mortes per trets de les forces de seguretat kurdes o, segons alguns testimonis, de les milícies dels partits governamentals. El novè mort és un peixmerga.

Algunes fonts apunten que més persones haurien resultat mortes.

Els manifestants denuncien que els treballadors públics de l’autonomia kurda no han rebut els seus salaris complets des del mes de març. També protesten contra la corrupció i l’atur a la zona. Al voltant d’un quart de la població del Kurdistan del Sud depèn dels salaris públics.

Alguns manifestants han calat foc a oficines dels tres principals partits kurds: el PDK, l’UPK i Gorran.

El primer ministre kurd, Masrour Barzani, ha culpat de la situació el govern federal iraquià, per no haver fet les transferències de fons necessàries per al pagament dels salaris. Barzani diu que Bagdad està incomplint les seves “obligacions amb el Kurdistan”.

Una delegació del govern kurd, encapçalada pel viceprimer ministre Qubad Talabani, és a Bagdad negociant amb els ministeris de Finances i del Petroli.

Vuit organitzacions iraquianes i internacionals prodrets humans han emès un comunicat en què acusen les autoritats kurdes d’estar restringint les llibertats públiques des d’aquest agost i d’haver detingut desenes de persones, incloent-hi activistes socials i periodistes, que protesten contra la corrupció i l’ajornament dels pagaments dels salaris, o n’informen.

El comunicat també denuncia les detencions que les autoritats iraquianes duen a terme des de 2019, per motius similars.