Breu

L’exdiputada kurda Leyla Güven, condemnada a 22 anys de presó

“És una decisió contra tots els kurds”, denuncia el seu partit, l’HDP

Leyla Güven.
Leyla Güven. Autor/a: HDP
L’exdiputada del Partit Democràtic dels Pobles (HDP) Leyla Güven ha estat condemnada aquest 21 de desembre a 22 anys i tres mesos de presó per pertinença al Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) i per difusió de propaganda terrorista, segons documents vistos per Reuters.

Güven és una més de les desenes de dirigents i alcaldes de l’HDP condemnats sota aquesta mateixa acusació. El partit nega rotundament que els seus membres mantinguin cap vinculació amb el PKK, una organització il·legal a Turquia.

Güven també era copresidenta del Congrés de la Societat Democràtica (DTK), una organització paraigua del moviment kurd d’esquerres que promou la ideologia del confederalisme democràtic a Turquia.

L’exdiputada ha estat detinguda en diverses ocasions, sempre en el marc de la política repressora de l’Estat turc contra el moviment kurd. El gener de 2018 ho va ser per haver criticat la invasió turca a Rojava (nord de Síria). Va romandre empresonada durant un any fins que un tribunal va ordenar-ne l’alliberament, després que la seva salut s’hagués deteriorat en haver dut a terme una vaga de fam d’11 setmanes.

“És una decisió no només contra Güven i el DTK, sinó contra tots els kurds i l’oposició”, ha dit l’HDP en un comunicat. “Ens neguem a reconèixer aquesta sentència de presó il·legal i hostil”, han afegit.

Les autoritats turques acusen el DTK de mantenir vincles amb el PKK i els darrers mesos han procedit a detenir diversos dels seus membres. El novembre, cinc persones van ser detingudes sota l’acusació de pertinença a una organització terrorista, com Güven.