Breu

S’estrena el primer canal de TV del Canadà que emet 24 hores al dia en llengües inuits

Uvagut TV vol contribuir a la preservació dels idiomes i la cultura del poble inuit

Per cable o per satèl·lit, a partir del 18 de gener estarà disponible el primer canal de televisió que emetrà 24 hores al dia, 7 dies per setmana, en inuktut (el nom col·lectiu que reben les llengües inuits del Canadà). Les emissions també es podran seguir a través del web isuma.tv.

El nou canal, Uvagut TV, ha estat creat per la Xarxa de Televisió Independent del Nunavut (Nunavut Independent Television Network, NITV), una productora inuit que treballa des de 1991 com a centre de formació i com a productora de programes inuits i en inuktut.

La programació inclourà programes infantils, sèries, pel·lícules, documentals, noticiaris i algunes emissions en directe.

Les llengües inuits són oficials al Nunavut i als Territoris del Nord-oest, dues de les 13 unitats federades del Canadà. Tot i així, es troben amenaçades per un procés de substitució lingüística cap a l’anglès.

La presidenta de la NITV, Lucy Tulugarjuk, confia que el nou canal contribuirà a la “lluita contra el rellotge” del poble inuit per a “mantenir vives” les seves llengües i la cultura.

Mots clau: Canadà, innuinaqtun, inuktitut, inuktut, llengua, llengües, llengües indígenes, llengües minoritzades, Nunavut, poble inuit