Breu

Erdogan, a favor de redactar una nova Constitució a Turquia

El soci de govern ultradretà del president reclama una esmena per a prohibir el partit prokurd

Recep Tayyip Erdogan.
Recep Tayyip Erdogan. Autor/a: Cancillería del Perú @ Flickr
El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha anunciat que el seu partit, l’AKP (islamisme conservador) estudia iniciar el procés per a la redacció d’una nova Constitució per al país euroasiàtic. La proposta ha rebut el suport del seu soci de govern, l’MHP (ultranacionalisme turc d’extrema dreta).

Segons el dirigent, cal redactar una Constitució “civil” i “democràtica” que substitueixi l’actual i que permeti al país enfrontar-se als reptes de futur.

La Constitució turca data de 1982 i va ser aprovada durant el període de la dictadura militar que es va imposar al país després del cop d’estar de 1980. Tanmateix, el text ha estat esmenat 19 cops d’ençà, incloent-hi el pas d’un sistema parlamentari a un de presidencial el 2017, patrocinat per Erdogan mateix.

Els crítics amb Erdogan temen que la nova Constitució acosti més a Turquia al model autoritari, islamista i nacionalista turc que patrocinen els dos partits que donen suport al govern.

El moviment kurd també tem que una nova Constitució permeti restringir encara més la vida política, social i cultural al Kurdistan. El líder de l’MHP, Devlet Bahçeli, va defensar fa poques setmanes la introducció d’esmenes constitucionals per a il·legalitzar “indefinidament” el principal partit prokurd, l’HDP.

La proposta d’una nova Constitució també podria ser, segons diversos analistes, una maniobra d’Erdogan per a evitar la consolidació d’un bloc opositor fort que li disputés el poder a les eleccions parlamentàries i presidencials de 2023.

L’AKP i l’MHP no tenen prou diputats per a impulsar la reforma, però podrien cercar el suport de partits petits i d’independents, així com pressionar el principal partit de l’oposició, el CHP (kemalista, agrupa diverses tendències de centre i centreesquerra) perquè s’avingui a negociar una nova Constitució.